4. maj 2017.4. maj 2017.
ALEKSANDAR VUČIĆ PONOVO TVRDI - BOLjI ŽIVOT VEĆ
KRAJEM 2017. GODINE

HOĆE LI JEDNOM I BITI

Zaposleni u javnom sektoru i penzioneri bi trebalo da krajem godine dobiju veća primanja. Lazić: „Građani rade za plate koje nisu dovoljne ni da im obezbede egzistenciju.“ Katić: „Definicija ludila jeste raditi istu stvar stalno, a očekivati da će rezultat biti drugačiji.“ Nikolić: „Najvažnije je dati dobro obećanje“
Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo nam je obećao bolji život, ovog puta – do kraja tekuće, 2017. godine.
Po najnovijem obećanju, koje je dao tokom puštanja u rad 15 kilometara i 15 metara železničke pruge kod Leskovca, zaposleni u javnom sektoru i penzioneri bi trebalo da krajem godine dobiju veća primanja, a slasti boljeg života bi trebalo da osete i zaposleni u privatnom sektoru, jer je Vučić rekao da će biti povećana minimalna cena rada.
Odbornica Demokratske stranke u Skupštni grada Jelena Lazić kaže da Srbija danas, živi u dve realnosti koje nemaju mnogo dodira jedna sa drugom.
- Sa jedne strane nam se putem medija, od Vučića i njegove svite, prikazuje jedna, pretežno ružičasta stvarnost. Sudeći po njoj, mi živimo u prosperitetnoj i uređenoj državi. Državi koja je iz dana u dan sve naprednija, u svakom pogledu. Državi koja je rešila problem nezaposlenosti, pa tako, prema rečima Vučića, u Srbiji nema nezaposlenih – kaže Lazić.
Po njenim rečima, s druge strane, u Srbiji dalekoj od Vučićeve i medijske pažnje, građani rade za plate koje nisu dovoljne ni da im obezbede egzistenciju i izvršavaju samoubistva zbog neisplaćenih zarada.
- Naši vlastodršci pokušavaju da nam svedu život na „hleba i igara“. A kad smo već kod hleba, bilo je obećanja i za njegovo pojeftinjenje. Šta su istine a šta iluzije, ipak, najbolje se vidi prilikom otvaranja novčanika ili frižidera – dodaje Lazić.
Da će nam biti bolje, ne veruje ni Božidar Katić, predsednik Gradskog odbora Nove Srbije i član Gradskog veća.
- Definicija ludila jeste raditi istu stvar stalno, a očekivati da će rezultat biti drugačiji. Naša Vlada, i jedan čovek koji se za sve pita i o svemu odlučuje, već pet godina vode istovetnu ekonomsku politiku, i svake godine živimo sve gore. Dakle, teško da će nam biti bolje – smatra Katić.
Ekonomista Goran Nikolić kaže da je Srbija, po ekonomskim pokazateljima, na petom mestu od poslednjeg. Na premijerovu projekciju da ćemo živeti bolje za osam meseci, kaže da to nije rok koji je za ekonomiju relevantan, i smatra da se ništa bitno neće desiti.
- Martovska plata je veća za 0,6 odsto od martovske plate prošle godine. Tim tempom za 97 godina će plata biti duplo veća. Mislim da se za 8 meseci ne može desiti nešto bitno, kao što se ništa bitno nije desilo u prethodnih osam meseci. To nije rok koji je u ekonomiji relevantan, ti kratkoročni rokovi su bitni samo u negativnom smislu – kaže Nikolić.
Prema njegovim rečima, najvažnije je dati dobro obećanje. Uopšte nije bitno kako je sada, niti je to bilo relevantno prilikom glasanja, zaključuje Nikolić
JEDINO ISPRED MAKEDONIJE
Prosečna plata u Srbiji u martu iznosi 47.814 dinara, odnosno 383 evra, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Prema Vučićevim rečima od pre neki dan, prosečna plata u Srbiji je 393 evra. Podsećanja radi, premijer Vučić je u decembru najavio prosečnu platu od 400 evra već u martu, i 500 do kraja godine, ali u istoj izjavi je rekao da će u decembru biti ipak – 430 do 440 evra. Nedostaje samo 17 evra, ali da ne cepidlačimo toliko, tu smo negde. Računajući ceo region, plate u Srbiji su veće samo od plata u Makedoniji koje iznose 364 evra. Najviše su u Sloveniji – 1.020 evra, sledi Hrvatska sa 750, Crna Gora sa 503, i BiH sa 428 evra.

N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa