25. maj 2017.25. maj 2017.
Krivina u ogledalu

Ko je bia baštovan, a ko je bia keramičar

Zahvaljujući vizionarskom pogledu premijer-predsednika Srbije u prosvetni sistem, dualno obrazovanje će uskoro dobiti svoje mesto u našem školstvu.
Dva zanimanja bia će posebno interesantna. Radi se o baštovanu i keramičaru. A, upravo su baštovan Petko i keramičar Firga iz grada na Savi, odabrani da na prvom seminaru, odnosno kursu o dualnom obrazovanju koje je bia u Šapcu, ispričaju o značaju ove dve delatnosti.
- BIA ti baštovan, to je privilegija. Teško je da ovaj posao obavljate za nekoga ko je siromašan, ko ima malo dvorište, i ko ne poseduje veliki broj alata i pomagala kakvu bi svaka pokondirena gazdarica, ili supruga gazde, volela da ima kako bi njeno dvorište bilo značajno u čaršijskoj hijerarhiji. Znači plata dobra, posao nije težak – započinje izlaganje Petko.
Prema njegovim rečima, veoma je važno steći poverenje gazdarice, jer je gazda po pravilu zauzet, mnogo radi, nema vremena da se bavi ovim poslom, a i često nije tu.
- Kada steknete to poverenje, važno je da se „uvučete“ i u unutrašnjost kuće kako bi gazdarici pomogli oko sadnje cveća u saksijama koje bi trebalo da oplemene enterijer. To je idealna prilika za ubacivanje „super bubica“. Njih treba „posaditi“ ili na saksije ili na rascvetalo cveće, i to obavezno u dnevnoj sobi, spavaćoj, i na verandi kako bia se pokrio ceo prostor – reče Petko, a kursisti nemo prate svaku reč, bez da kapiraju bilo šta.
Jedan od njih izusti da postavi pitanje o bubama i saksijama, ali ga prekinuše, i pozvaše Firgu, keramičara, da i on kaže koju reč.
- Tamo gde ne može da dođe ruka baštovana, dolazi do izražaja ruka keramičara. To znači da je moj posao da ugradim pločice u kuhinju, kupatilo, toalet, hodnik. Na taj način naše „bube“ pokrivaju kompletno polje dejstva i interesovanja nadležnih. Naše najmodernije „super bube“ treba umešati sa lepkom i smesom za fugovanje kako bi lepo prijanjale uz podlogu i obavile svoju funkciju – napominje Firga koji je bia glavni majstor za fugovanje.
On je tokom predavanja posebno naglasio potrebu da ispune svaku estetsku želju poslodavaca i da daju doživotnu garanciju kako bia mogli da s vremena na vreme promene bubice.
Kursisti i dalje bleje poput ovaca. Ništa ne razumeju. Kakve saksije, kakve bubice, koje bia baštovan, a ko je bia keramičar...
U tom trenutku, jedan visoki gost, jako uglađen i fin, sa malo jačom kosicom u predelu vrata, poznati lik koji je bia i na fresci, namignu šefu kursa da prekine tu čudnu situaciju ispunjenu nepoznanicom.
- Retki su primeri nekoga ko je uspešno bia i baštovan i keramičar. Prvi put u novijoj istoriji imamo čoveka koji je to bia. Upravo zbog toga, njemu je povereno da vodi naš važan sektor – reče šef, a svi kursisti kleknuše.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa