Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
Кривина у огледалу

Ко је биа баштован, а ко је биа керамичар

Захваљујући визионарском погледу премијер-председника Србије у просветни систем, дуално образовање ће ускоро добити своје место у нашем школству.
Два занимања биа ће посебно интересантна. Ради се о баштовану и керамичару. А, управо су баштован Петко и керамичар Фирга из града на Сави, одабрани да на првом семинару, односно курсу о дуалном образовању које је биа у Шапцу, испричају о значају ове две делатности.
- БИА ти баштован, то је привилегија. Тешко је да овај посао обављате за некога ко је сиромашан, ко има мало двориште, и ко не поседује велики број алата и помагала какву би свака покондирена газдарица, или супруга газде, волела да има како би њено двориште било значајно у чаршијској хијерархији. Значи плата добра, посао није тежак – започиње излагање Петко.
Према његовим речима, веома је важно стећи поверење газдарице, јер је газда по правилу заузет, много ради, нема времена да се бави овим послом, а и често није ту.
- Када стекнете то поверење, важно је да се „увучете“ и у унутрашњост куће како би газдарици помогли око садње цвећа у саксијама које би требало да оплемене ентеријер. То је идеална прилика за убацивање „супер бубица“. Њих треба „посадити“ или на саксије или на расцветало цвеће, и то обавезно у дневној соби, спаваћој, и на веранди како биа се покрио цео простор – рече Петко, а курсисти немо прате сваку реч, без да капирају било шта.
Један од њих изусти да постави питање о бубама и саксијама, али га прекинуше, и позваше Фиргу, керамичара, да и он каже коју реч.
- Тамо где не може да дође рука баштована, долази до изражаја рука керамичара. То значи да је мој посао да уградим плочице у кухињу, купатило, тоалет, ходник. На тај начин наше „бубе“ покривају комплетно поље дејства и интересовања надлежних. Наше најмодерније „супер бубе“ треба умешати са лепком и смесом за фуговање како би лепо пријањале уз подлогу и обавиле своју функцију – напомиње Фирга који је биа главни мајстор за фуговање.
Он је током предавања посебно нагласио потребу да испуне сваку естетску жељу послодаваца и да дају доживотну гаранцију како биа могли да с времена на време промене бубице.
Курсисти и даље блеје попут оваца. Ништа не разумеју. Какве саксије, какве бубице, које биа баштован, а ко је биа керамичар...
У том тренутку, један високи гост, јако углађен и фин, са мало јачом косицом у пределу врата, познати лик који је биа и на фресци, намигну шефу курса да прекине ту чудну ситуацију испуњену непознаницом.
- Ретки су примери некога ко је успешно биа и баштован и керамичар. Први пут у новијој историји имамо човека који је то биа. Управо због тога, њему је поверено да води наш важан сектор – рече шеф, а сви курсисти клекнуше.
Ненад Кулачин

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa