1. jun 2017.1. jun 2017.
DOM ZDRAVLjA POVEĆAO  BROJ SKRINING PREGLEDA
Za zdravlje je najvažnija preventiva

DOM ZDRAVLjA POVEĆAO BROJ SKRINING PREGLEDA

Intenzivnim zalaganjem menadžmenta i izabranih lekara šabačkog Doma zdravlja broj pacijenata koji se odazivaju na organizovani skrining u višestrukom porastu. Mreža seoskih ambulanti uz pomoć Gradske uprave neometano funkcioniše uprkos republičkoj zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Grad pouzdan partner i u obezbeđivanju infrastrukturnih i tehničkih uslova za rad
Iako programi skrininga značajno smanjuju broj smrtnih slučajeva od raka dojke, grlića, materice i debelog creva, do pre izvesnog vremena, svest o značaju preventive kod naših sugrađana kao da nije bila dovoljno razvijena. Tek malobrojni su odlazili da putem skiriniing testova provere stanje svoga organizma i time na vreme spreče ili suzbiju u začetku pojavu nekog od gorenavedenih kancera.
Svesni da je temelj primarne zdravstvene zaštite preventiva, a da se svest sugrađana o njenom značaju može promeniti samo putem uporne edukacije, u Domu zdravlja “Draga Ljočić” u Šapcu, posvećeno rade na različitim kampanjama obrazovanja populacije o značaju skrininga. To zalaganje je urodilo plodom, jer je broj osoba koje se odazivaju na preventivno testiranje, poslednjih meseci višestruko porastao, i po rečima pomoćnika direktora za kvalitet Doma zdravlja, dr Dejana Pavlovića, danas broji preko 400 pregleda na mesečnom nivou.
-Nacionalni program skrininga se sprovodi u 33 opštine i gradova Srbije. Ponosni smo na činjenicu da je Šabac jedan od njih jer to znači da naša ustanova ispunjava sve uslove da može da sprovodi skrining. Poslednjih meseci smo akcenat stavili na stimulaciju naših zaposlenih da se ozbiljno posvete animiranju populacije predviđene za skrining. To je urodilo plodom, jer ovih dana imamo povećan odziv stanovništva na skrining testiranje - kaže dr Pavlović, i objašnjava:
-Povećana motivisanost naših sugrađana da se jave na skrining prouzrokovana je pre svega našom intenzivnom zdravstveno-obrazovanom aktivnošću koncipiranom jednim delom na medijskoj vidljivosti ove značajne teme, potom saradnjom sa obrazovim ustanovama, organizacijom stručnih predavanja u javnim preduzećima i privatnim firmama. Smatram da smo ovakvim zalaganjem značajno podigli svest stanovništva o preuzimanju odgovornosti o sopstvenom zdravlju, ali i održali kontinuitet dobrog rada u oblasti primarne zdravstvene zaštite koja ne podrazumeva samo lečenje već i edukaciju i preventivu.
Zdravstvena zaštita dostupna svima
Edukacija stanovništva o značaju preventive samo je jedna od aktivnosti ka primarnom cilju stvaranja moderne, dobro organizovane ustanove koja će obezbediti jednake uslove zdravstvene zaštite svim žiteljima Grada Šapca. S tim u vezi je i održavanje mreže seoskih ambulanti, za čije nesmetano funkcionisanje je po rečima dr Pavlovića bila neophodna nesebična podrška Gradske uprave.
-Na teritoriji Grada Šapca je 29 seoskih ambulanti. One rade po predviđenom raporedu ustanovljenom u odnosu na broj stanovnika koji gravitira ka tim jedinicama. Organizacija zdravstvene zaštite na seoskom području podrazumeva i prisustvo punktova hitne medicinske pomoći u Volujcu i Prnjavoru, prisustvo mobilnih timova u Jelenči, Majuru, Prnjavoru i Volujcu. To su pozicije na kojima su strateški raspoređeni naši zdravstveni radnici. Da bi cela ta mreža bila dostupna našim sugrađanima 24 časa, bila je neophodna podrška Gradske uprave. Gradska uprava je izdvojila velika sredstva kako bi se svi seoski objekti rekonstruisali i doveli u stanje dostojno namene. Potom, pored infrastrukturnih ulaganja, Grad niz godina radi i na podizanju tehničke opremljenosti, obnavljanju voznog parka. I ono što je možda i najvažnije, uz pomoć Gradske uprave uspeli smo da prevaziđemo problem manjka stručnog kadra koji je izazvan republičkom zabranom zapošljavanja u javnom sektoru - ističe dr Dejan Pavlović, i zaključuje:
- Ponosni smo na učinjeno, ali smatram da dosadašnje aktivnosti treba da nam budu samo neka vrsta stepenica po kojima se penjemo kako bismo lakše videli budućnost koja nas čeka. Obaveza nam je da od Doma zdravlja napravimo ustanovu koja će kvalitetom usluga, stručnom osposobljenošću zaposlenih i tehničkom opremljenošću moći da parira bilo kojoj drugoj privatnoj ustanovi ovog tipa koja će se možda nekad javiti.
T.T.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa