8. jun 2017.8. jun 2017.
SETI SE DA SI SMRTAN
GRADSKA GROBLjA PRIČAJU ISTORIJU ŠAPCA

SETI SE DA SI SMRTAN

Da li ste ih zaboravili? Oni su ipak deo naše svakodnevice, možda ste baš danas bili u nekoj ustanovi koja se zove po nekom od njih ili živite u ulici sa imenom poznatog Šapčanina. Tolinger, Mara Lukić Jelesić, Andra Jovanović... tu su, počivaju na šabačkim grobljima
Šabac ima tri groblja. Nijedno nije “mrtvo” - tako se nazivaju groblja na kojima se ne vrše novi ukopi - jer je po zakonu dozvoljeno sahranjivanje preko srodnika ako prođe period počivanja od 10 godina. Tada u to grobno mesto može da se sahrani neko drugi. Kamičko je najstarije, zatim Donjošorsko i Novo groblje na Letnjikovačkoj kosi. Jevrejsko groblje i Boračko groblje su spomen-groblja na njima se ne vrše sahranjivanja ali se o njima stara gradsko zelenilo. Na tim grobljima počiva istorija Šapca i istorija Srbije.
-Ono što mi znamo i što je sigurno- što smo našli preko pogrebnih knjiga i preko Međuopštinskog istorijskog arhiva i te grobove pronašli i obeležili: na Kamičkom groblju je sahranjena, Mara Lukić Jelesić sa porodicom, Kosta Abrašević, doktor Andra Jovanović, Vasa Andolija. Pretpostavljamo, ali ne znamo tačno da li je tu sahranjen Knez Ivo od Semberije (Knežević). Tu su sahranjeni Kneževići, pošto je njegov grob bio na području sadašnjeg Velikog parka i kada se krajem 19. veka formirao taj park, preneli su na Kamičko groblje grobne ostatke. Kažem, nismo sigurni da li su to njegovi zemni ostaci ali tu su drugi Kneževići a period odgovara. Na Donjošorskom groblju je sahranjen Vlada Jovanović, njegov spomenik smo obnovili prošle godine. Sahranjen je Robert Tolinger, zatim Stana Milanović - žena koja je ostavila zgradu Ekonomske škole kao svoju zadužbinu, priča za “Glas Podrinja” Aleksandar Stanković izvršni direktor sektora pogebnih usluga Javnog komunalnog preduzeća (JKP) “Stari grad”.
Čuvanje i obnovu spomenika naših sugrađana koji su pisali istoriju “Stari grad” finansira iz sopstvenih sredstava. Za rekonstrukciju spomenika doktora Andre Jovanovića potrebana su značajna sredstva, koja preduzeće nema. Slično je i sa spomenikom Mare Lukić Jelesić.
Na Donjošorskom groblju je sahranjen i Sergej Bagenski, ruski emigrant koji je projektovao spomenik na Ceru. Njegov spomenik je bio nakrivljen i bez slova. Sada je očišćen i obnovljen ali je ostalo pitanje šta je na originalnom spomeniku bilo u uglu, kakvo znamenje.
-Za tih sedam ili osam znamenitih ljudi, gde smo bili sigurni da počivaju ovde, mi smo započeli obnovu. Mislili smo da je i Vinaver sahanjen u Šapcu, a ispostavilo se da je u Beogradu. Dosta viđenih Šapčana nije ni sahranjeno u gradu, kao što je i Tolinger koji nije Šapčanin sahranjen ovde. Nisam siguran da li je i Mihailo Vukdragović sahranjen ovde. To upravo istražujemo, kao i deo groblja gde su bili belogardejci, čiji su grobovi izmešteni 1993. godine sa Donjošorskog groblja. Za većinu tih spomenika, za njihovu obnovu, obezbedili smo sredstva ali za Maru Lukić Jelesić i dr Andru Jovanovića nam trebaju ozbiljna sredstva koja prosto nemamo sada. Mi smo otvoreni za saradnju i postoji mogućnost da obnovimo grobna mesta još nekih uglednih Šapčana. Sve je zapisano u knjigama i lako se nađe. Moguće je otići daleko u prošlost. Imali smo ideju da obnovimo spomenike svih viđenijih Šapčana, nema smisla da to zub vremena uništi. Problem je što mi nemamo svoje kamenoresce u firmi i moramo da platimo te radove. Morali smo da platimo za Tolingera 46.000 dinara samo da se išmirgla i ispišu slova. Andra Jovanović bi zbog veličine bio oko 2.000 evra. Dve godine nismo dobili sredstva za to ali pokušaćemo opet i ove godine, kaže Stanković.
Evidencija ne postoji za seoska groblja, što je i problem svih komunalnih preduzeća u Srbiji. Desilo se da je slučajno, na molbu dobrićkog manastira, obnovljen spomenik Miloša Pocerca (Stojićević). Crkvene knjige iz parohija mogu da pokažu grobna mesta značajnih Šapčana ali ne postoji objedinjen spisak. Tako je i grob čuvenog Mite Barjaktara u Nakučanima ostao van spiska poznatih.
M. ŽIVKOVIĆ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa