22. jun 2017.22. jun 2017.
Lepota različitosti
KOLONIJA DEČJEG PRIJATELjSTVA OKUPILA OSAMDESET MALIŠANA IZ OSAM GRADOVA

Lepota različitosti

Od 11. do 17. juna Predškolska ustanova „Naše dete“ bila je domaćin deci iz predškolskih ustanova iz Banjaluke, Bijeljine, Sombora, Vukovara, Lipljana i sa Cetinja
Prošla sedmica, kada su pitanju najmlađi, bila je u znaku 9. Kolonije dečjeg prijateljstva. Predškolci iz Banjaluke, Bijeljine, Sombora, Vukovara, Lipljana, sa Cetinja i iz Šapca tokom šest dana druženja pokazali su svoje pevačke, igračke i sportske veštine. Tako su prošle srede, 14. juna, u Šabačkom pozorištu svojim nastupima zabavili sve prisutne.
- Ovo je jedna od priredbi koja se održava tokom Kolonije. Deca se druže, vaspitači razmenjuju iskustva kroz niz interaktivnih aktivnosti. Deca spavaju u vrtiću, tamo obeduju, druže se sa decom grada domaćina. To zaista bude jedno jako lepo iskustvo – rekla je domaćica Kolonije Gordana Puzić iz Predškolske ustanove „Naše dete“.
Prelepe pozdrave iz Vojvodine, sa severa Bačke, doneli su i mališani Predškolske ustanove „Vera Guconja“ iz Sombora.
- Reč druženje je ključna reč. Moramo da podržavamo različitost, odnosno lepotu različitosti. Različitost govora gradova iz kojih dolaze, država. Imamo decu iz Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Ovde su na moje veliko zadovoljstvo, verujem i vas Šapčana, deca sa Kosova i Metohije. Deca koja su, možda i prvi put prešla granicu, odnosno došla kod nas u Srbiju. Ta prilika da se deca druže, da uočavaju te prelepe različitosti mentaliteta je nešto što je od neprocenjive vrednosti za ovu Koloniju. Naravno, tu su i odrasli koji moraju da budu okosnica svega. Kada kažem odrasli mislim na stručne saradnike. Mi smo deci dobrodošli da im omogućimo igru, ali igru na jedan konstruktivan način. Kada osamdesetak mališana provede nedelju dana zajedno mislim da je to za ceo život jedno nemerljivo bogatstvo za njih – istakla je Aleksandra Perović, direktorka Predškolske ustanove „Vera Guconja“.
Po rečima Ilije Mitrova, direktora Predškolske ustanove „Astibo“ iz Štipa (Republika Makedonija), ovakvo iskustvo pokazalo je dobre rezultate po završetku Kolonije i kod mališana i kod vaspitačica.
- Ovo će da ostane u njihovoj memoriji do kraja života i pamtiće sve to. Normalno naši Makedonci nauče da pričaju i po neku srpsku reč. Somborci su plakali kad su odlazili iz Štipa tako da su sve to neke emocije koje će njima da ostanu za ceo život – rekao je Mitrov ujedno čestitavši Predškolskoj ustanovi „Naše dete“ na visokoj oceni - četvorci tokom eksternog vrednovanja.
- Stvarno je važno da jedna predškolska ustanova, jedan grad radi kao što treba, a to vi imate i treba da budete kao građani presrećni – dodao je Mitrov.
Svi smo pobednici
Narednog dana, u četvrtak 15. juna, predškolci su nastavili druženje u Sportskoj hali „Zorka“. Male olimpijske igre, koje su organizovane u saradnji sa Sportskim savezom grada Šapca, pokazale su takmičarski duh ne samo mališana nego i njihovih vaspitača.
- Deca su se takmičila u sportskim disciplinama trčanje na 70 metara, štafetno trčanje sa preprekama, poligon i nadvlačenje konopca. Obeležili smo prvo, drugo i treće mesto ali to je više u cilju razvijanja sportskog duha kod dece. Svi su pobednici samim tim što su učestvovali – naglasila je Sandra Mićić, direktorka Predškolske ustanove „Naše dete“.
Malu olimpijadu otvorili su direktori svih predškolskih ustanova zajedno sa domaćinom i to trkom na trideset pet metara. Prednost su ovog puta imali direktori iz Republike Srpske i Makedonije.
- Šest meseci sam direktor i jedan sam od mlađih direktora pa meni nije bilo teško. Nadam se da je koleginicama bilo ugodno u startu sa nama. Nismo bili pravi džentlmeni. Nismo pustili koleginice da pobede – uz osmeh rekao je Slaviša Vujanović, direktor Javne ustanove Dečji vrtić „Čika Jova Zmaj“ iz Bijeljine.
Deca su najbolji ambasadori zemalja iz kojih dolaze što je potvrdila i Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci.
- Mi se svake godine u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji ima dvadeset dva objekta, trudimo da sva deca učestvuju. Tako svake godine na Koloniji učestvuju deca iz drugog vrtića. U pitanju su predškolci, deca koja imaju šest godina. Izuzetno su srećni. Zahvaljujemo se i roditeljima i organizatorima i domaćinima. Zaista, naišli smo samo na osmeh i na otvorena vrata.
Poslednje tri godine u Koloniju dečjeg prijateljstva uključio se i Dečji vrtić „Vukovar 2“ iz Vukovara.
- Što se tiče dobrodošlice Šapca, direktorke, vrtića, ono što bih mogla reći je jedno veliko hvala. Ne samo direktorki nego Predškolskoj ustanovi „Naše dete“, Šapcu i celoj Mačvi od nas iz Vukovara jedno veliko hvala i veliko srce sa nadom da ćemo ovakvu saradnju imati narednih godina – rekla je direktorka Jarmila Karaš.
Učesnici 9. Kolonije dečjeg prijateljstva imali su priliku da posete i manifestaciju „Ruže Lipolista“. Gostima su se predstavili i vaspitači iz šabačkih vrtića sa pozorišnim predstavama. U petak uveče organizovano je završno druženje, a u subotu ujutru gosti su ispraćeni uz tople pozdrave i po koju suzu.
- Vreme nam je brzo prošlo. Mnogo toga smo uradili, a čini nam se da smo mogli još više da uradimo. Prosto se nije stiglo – rekla je direktorka Sandra Mićić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa