Инфо

22. јун 2017.22. јун 2017.
Лепота различитости
КОЛОНИЈА ДЕЧЈЕГ ПРИЈАТЕЉСТВА ОКУПИЛА ОСАМДЕСЕТ МАЛИШАНА ИЗ ОСАМ ГРАДОВА

Лепота различитости

Од 11. до 17. јуна Предшколска установа „Наше дете“ била је домаћин деци из предшколских установа из Бањалуке, Бијељине, Сомбора, Вуковара, Липљана и са Цетиња
Прошла седмица, када су питању најмлађи, била је у знаку 9. Колоније дечјег пријатељства. Предшколци из Бањалуке, Бијељине, Сомбора, Вуковара, Липљана, са Цетиња и из Шапца током шест дана дружења показали су своје певачке, играчке и спортске вештине. Тако су прошле среде, 14. јуна, у Шабачком позоришту својим наступима забавили све присутне.
- Ово је једна од приредби која се одржава током Колоније. Деца се друже, васпитачи размењују искуства кроз низ интерактивних активности. Деца спавају у вртићу, тамо обедују, друже се са децом града домаћина. То заиста буде једно јако лепо искуство – рекла је домаћица Колоније Гордана Пузић из Предшколске установе „Наше дете“.
Прелепе поздраве из Војводине, са севера Бачке, донели су и малишани Предшколске установе „Вера Гуцоња“ из Сомбора.
- Реч дружење је кључна реч. Морамо да подржавамо различитост, односно лепоту различитости. Различитост говора градова из којих долазе, држава. Имамо децу из Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Босне и Херцеговине. Овде су на моје велико задовољство, верујем и вас Шапчана, деца са Косова и Метохије. Деца која су, можда и први пут прешла границу, односно дошла код нас у Србију. Та прилика да се деца друже, да уочавају те прелепе различитости менталитета је нешто што је од непроцењиве вредности за ову Колонију. Наравно, ту су и одрасли који морају да буду окосница свега. Када кажем одрасли мислим на стручне сараднике. Ми смо деци добродошли да им омогућимо игру, али игру на један конструктиван начин. Када осамдесетак малишана проведе недељу дана заједно мислим да је то за цео живот једно немерљиво богатство за њих – истакла је Александра Перовић, директорка Предшколске установе „Вера Гуцоња“.
По речима Илије Митрова, директора Предшколске установе „Астибо“ из Штипа (Република Македонија), овакво искуство показало је добре резултате по завршетку Колоније и код малишана и код васпитачица.
- Ово ће да остане у њиховој меморији до краја живота и памтиће све то. Нормално наши Македонци науче да причају и по неку српску реч. Сомборци су плакали кад су одлазили из Штипа тако да су све то неке емоције које ће њима да остану за цео живот – рекао је Митров уједно честитавши Предшколској установи „Наше дете“ на високој оцени - четворци током екстерног вредновања.
- Стварно је важно да једна предшколска установа, један град ради као што треба, а то ви имате и треба да будете као грађани пресрећни – додао је Митров.
Сви смо победници
Наредног дана, у четвртак 15. јуна, предшколци су наставили дружење у Спортској хали „Зорка“. Мале олимпијске игре, које су организоване у сарадњи са Спортским савезом града Шапца, показале су такмичарски дух не само малишана него и њихових васпитача.
- Деца су се такмичила у спортским дисциплинама трчање на 70 метара, штафетно трчање са препрекама, полигон и надвлачење конопца. Обележили смо прво, друго и треће место али то је више у циљу развијања спортског духа код деце. Сви су победници самим тим што су учествовали – нагласила је Сандра Мићић, директорка Предшколске установе „Наше дете“.
Малу олимпијаду отворили су директори свих предшколских установа заједно са домаћином и то трком на тридесет пет метара. Предност су овог пута имали директори из Републике Српске и Македоније.
- Шест месеци сам директор и један сам од млађих директора па мени није било тешко. Надам се да је колегиницама било угодно у старту са нама. Нисмо били прави џентлмени. Нисмо пустили колегинице да победе – уз осмех рекао је Славиша Вујановић, директор Јавне установе Дечји вртић „Чика Јова Змај“ из Бијељине.
Деца су најбољи амбасадори земаља из којих долазе што је потврдила и Јелена Куртиновић, директор Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци.
- Ми се сваке године у Центру за предшколско васпитање и образовање, који има двадесет два објекта, трудимо да сва деца учествују. Тако сваке године на Колонији учествују деца из другог вртића. У питању су предшколци, деца која имају шест година. Изузетно су срећни. Захваљујемо се и родитељима и организаторима и домаћинима. Заиста, наишли смо само на осмех и на отворена врата.
Последње три године у Колонију дечјег пријатељства укључио се и Дечји вртић „Вуковар 2“ из Вуковара.
- Што се тиче добродошлице Шапца, директорке, вртића, оно што бих могла рећи је једно велико хвала. Не само директорки него Предшколској установи „Наше дете“, Шапцу и целој Мачви од нас из Вуковара једно велико хвала и велико срце са надом да ћемо овакву сарадњу имати наредних година – рекла је директорка Јармила Караш.
Учесници 9. Колоније дечјег пријатељства имали су прилику да посете и манифестацију „Руже Липолиста“. Гостима су се представили и васпитачи из шабачких вртића са позоришним представама. У петак увече организовано је завршно дружење, а у суботу ујутру гости су испраћени уз топле поздраве и по коју сузу.
- Време нам је брзо прошло. Много тога смо урадили, а чини нам се да смо могли још више да урадимо. Просто се није стигло – рекла је директорка Сандра Мићић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa