27. jul 2017.27. jul 2017.
Mačvani neguju umetnost
OTVORENA 19. SLIKARSKA KOLONIJA U SOVLjAKU

Mačvani neguju umetnost

Devetnaesta slikarska kolonija otvorena je 21. jula u Etno-parku u Sovljaku. Organizator slikarske kolonije „Sovljak 2017“ je Kulturno-obrazovni centar Bogatić, a pozdravnu reč gostima uputio je predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac.
- Dame i gospodo, zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime pokrovitelja ove manifestacije i u ime svojih saradnika. Želim da vam ova jubilarna 19. kolonija bude bar onoliko uspešna kao sve prethodne.
Učesnike slikarske kolonije koji će ove godine boraviti u Sovljaku, Dragoljuba Stankovića, Slavoljuba Radivojevića, Milana Pirničkog, Radulu Boškovića, Vasu Milekića, Srećka Zdravkovića i Tatjanu Blagojević predstavila je Tanja Jurišić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić.
- Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Kulturnog centra Bogatić i da preuzmem tu dužnost da najavim i predstavim naše drage umetnike, slikare koji će se ove godine družiti sa nama u Etno- parku Sovljak. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini i da će POSETIOCI poneti lepe uspomene sa slikarske kolonije - istakla je Tanja Jurišić.
Psetioci su bili u prilici da vide izložbu slika “Pomen golgoti Srbije” akademskog slikara Dragana Martinovića, profesora na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta “EDUKONS” u Novom Sadu koji je i otvorio slikarsku koloniju i zahvalio se brojnim prisutnima što navijaju za umetnost.
-Da nije bilo Sovljačana, ne bi ni nas večeras ovde bilo. Ja ću se zbog mojih dragih kolega kratko osvrnuti na istorijsku situaciju vezanu za postojanje kolonije. Davne ’62. godine, 300 metara odavde živeo je Dragić Sokić, seljak koji je pravio slike od semenki, minijaturne mozaike. Jedna od njegovih slika, portret Kenedija, je završila u Beloj kući. To je bila inicijalna kapisla za mnoge Mačvane koji su tad slikali – istakao je Dragan.
Nakon otvaranja, gosti su mogli da uživaju uz muzički program ansambla „Vožd“ iz Loznice. Slikari različitih umetničkih izraza inspiraciju u motivima mačvanske ravnice i samog Etno-parka tražiće do 28. jula, dokle traje ovogodišnja Slikarska kolonija.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa