Info

14. decembar 2017.14. dec 2017.
DRAGOCENO I POSEBNO
IZLOŽBA MINIJATURNIH KNjIGA U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

DRAGOCENO I POSEBNO

U sredu u holu Biblioteke šabačke je otvorena izložba knjiga „Minijatura na zrnu graška” autora Dejana Vukićevića. Zbirka uključuje 38 minijaturnih knjiga iz zbirke Narodne bibilioteke Srbije. Izložba je realizovana u Narodnoj biblioteci pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Šabac je dvadeset četvrti grad po redu u kojem je održana. Dejan Vukićević kaže da su najzanimljiviji eksponati dve knjige iz Minhena od istog izdavača, tj. štampara Valdana Hicnera.
-Jedna je izdata povodom Olimpijskih igara 1972. godine u Minhenu. U pitanju je olimpijska zakletva na šest jezika, a druga je očenaš koja je izdata na sedam svetskih jezika. Najzanimljivija mi se čini knjiga “Ratni manifest” cara Franca Jozefa iz 1914. u kojem on objavljuje razloge zašto je morao da pokrene rat protiv Srbije. Okovana je gvožđem i baš je vredan eksponat i nijedna biblioteka ne poseduje tu knjigu. Cela zbirka ukupno ima 300 naslova. Do skoro je imala 200, ali onda smo prebacili iz opšteg fonda zbog formata.
Direktorka Biblioteke šabačke, Jelena Podgorac Jovanović je povodom izložbe rekla:
-Izuzetna prilika da u Biblioteci šabačkoj vidimo nešto što dosad nismo videli, minijaturne knjige. Vrlo su dragocene, vrlo posebne. Njihova posebnost nije u njihovom sadržaju nego u njihovim dimenzijama.
Izložba je otvorena do 24. decembra.

B.R.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa