14. decembar 2017.14. dec 2017.
ENERGIJA NARODNE VOLjE
PANEL DISKUSIJA U BEOGRADU

ENERGIJA NARODNE VOLjE

Povodom uspešno sprovedenog referenduma u Šapcu na kom su građani odlučivali kako će biti potrošen novac od poreza na imovinu, održana je, protekle srede u Dorćol Platzu u Beogradu, panel diskusija. U ime Grada Šapca u diskusiji su učestvovali gradonačelnik Nebojša Zelenović i pomoćnica gradonačelnika za uključivanje građana kod anketara Jelena Topalović Petrović.
Na skupu je prikazan film o izbornom danu u kom građani izlaze na biračka mesta, ali prvi put u istoriji, ne biraju političke stranke nego projekte koji će život u njihovom mestu učiniti lepšim i boljim.
Grad Šabac je prvi i jedini u Srbiji omogućio grđanima da na neposrednom izjašnjavanju odlučuju šta će u njihovom mestu biti građeno od novca kojim su platili porez na imovinu. Model koji se zasniva na ideji da je najbolja uprava samouprava i da građani koji slobodno odlučuju donose dobre odluke je model koji može da probudi energiju građana i uključi ih u proces odlučivanja.
Odnosno, građani su u 24 mesne zajednice izlazili 3. decembra na biračka mesta kako bi odlučili na šta će biti utrošeno 36 miliona dinara. Pobedili su projekti kao što je balon sala, rekonstrokcije i izgradnja crkve, bunara, ambulanti, škola, asfaltiranje puteva.
Uprava grada Šapca bila je u prilici da sazna šta je prava narodna volja, a svi izglasani projekti postaće deo budžeta za narednu godinu.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović se ovom prilikom zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog referenduma, i istakao da veruje da je 3. decembar presedan ne samo u istoriji Šapca, nego i cele Srbije.
-Kad građani na jedan potpuno demokratski način, kao u Švajcarskoj odlučuju o tome šta je za njih najvažnije, kada sami odlučuju o tome kako će njihov novac biti utrošen, onda je reč o nečemu što se do sada u Srbiji nikada nije desilo. Mi u Šapcu iskreno verujemo da ljudi kada imaju slobodu odlučivanja donose prave odluke - izjavio je ovom prilikom Zelenović.
Opširniji izveštaj u sledećem broju “Glasa Podrinja”.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa