14. decembar 2017.14. dec 2017.
Sreto Malinović, general u penziji i funkcioner Demokratske stranke

Javlja se nova energija

Ušao sam u politiku, ali politika nikada neće ući u mene. Bude se demokrate iz apatije u koju su dovedeni time što im je neko stavio žig žutila. Očekujem da ćemo imati svog kandidata za gradonačelnika Beograda
General u penziji Sreto Malinović ušao je u politiku, tačnije u Demokratsku stranku, na poziv predsednika partije i nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.
Prema njegovim rečima, međutim, nikada nije niti će da dozvoli da „politika uđe u njega“.
- Ostaću ono što jesam, čovek koji govori ono što misli i što vidi, jer smatram da koliko god neke stvari bile nepopularne moraju da se čuju na pravi način. Tako moramo da radimo da bi nam građani verovali. DS to upravo sada i radi. Predstavlja građanima Srbije sebe i svoj program na realan način koji nije demagogija i prodavanje magle. Takođe, upozorava na probleme u društvu i predlaže rešenja. To možete da vidite kroz predlaganje velikog broja zakona u Skupštini koje, naravno, skupštinska većina odbacuje ad hok – kaže Malinović.
Jedan od glavnih razloga što je odlučio da uđe u stranku je činjenica da ovo nije DS koju su nekada zvali „žuti“.
- „Žuti“ su otišli u vlast i to su oni koji su pravili štetu pre svega građanima Srbije i naročito DS. Sada su prešli u vlast da ponovo prave štetu. To je mene opredelilo da stanem uz ove ljude i da punom snagom, kapacitetom i svojim mogućnostima, znanjem, doprinesem da ovo društvo postane bolje. I ja se nadam da će građani Srbije, građani Šapca, prepoznati DS kao nosioca nečeg novog bez obzira na etikete i sve ono što kroz istoriju stranke prati pojedince. Ovo je potpuno nova stranka koju gradimo na čvrstim temeljima u veoma teškim okolnostima i uslovima. Nadam se da ćemo ostati dosledni onome što smo zacrtali i ideji socijaldemokratije – ističe nekadašnji general.
Kada govori o novoj DS, Malinović napominje da se to odnosi na ljude koji su pre svega čestiti.
- Ovde su sada demokrate, ljudi koji žele da budu servis građanima, da se bore za uspostavu nekih normalnih civilizacijskih vrednosti. Situacija u zemlji nam nalaže da ne možemo da ostanemo po strani. Obilazim opštinske i gradske odbore. Javlja se neka nova energija, bude se demokrate iz apatije u koju su dovedeni time što im je neko stavio žig žutila i prepoznaju ideju i nameru sadašnjeg rukovodstva – dodaje Malinović.
On nastavlja da se DS više nikome neće izvinjavati niti će se obazirati na bilo šta što se dešava u opozicionom bloku.
- Ima među opozicijom mnogo podizvođača radova vlasti. Onog momenta kada bih primetio da DS postaje nešto drugo od onoga što ja sada vidim, i ja bih izašao iz nje. Pomalo sam idealista. Ne želim bilo koga da varam. Ostvaren sam čovek, nisam ušao u politiku zbog ličnih ambicija, izuzev kao kada sam dao zakletvu – želim da štitim i da radim za svoj narod – naglašava funkcioner DS.
DS se aktivno sprema za lokalne izbore koji će u pojedinim opštinama biti održani 24. decembra. Jedina je opoziciona stranka koja će na njima da nastupi, ali sve oči javnosti su uperene ka predstojećim beogradskim izborima.
- Opozicioni tabor očigledno ne razume značaj i važnost da se sve podredi pobedi opozicije u Beogradu. Kada je već tako, ne vidim, ni ja, niti bilo ko u DS, nijedan razlog da stojimo u 15. redu podržavajući nekoga ko nema snagu da izvede to. Zato će DS, verujem, izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika Beograda izuzev ako neki ne budu shvatili pravi preči interes pa se ne bude našao neki interes u cilju zamene ove štetočinske vlasti. Tome se ja iskreno nadam i tada bi opozicija potvrdila da želi promenu koja će biti začetak promene na republičkom nivou. Sve ostalo je lična kombinatorika – zaključuje Malinović.
Šapčani borci za
pravo na život
- Šapčanima odajem priznanje što su borci za pravo na život.
Zaista odajem priznanje, pre svega građanima Šapca, što su prepoznali ljude koji danas vode vaš grad. Prepoznali su ljude koji im neće pojesti sadašnjost, jer ako nam neko pojede sadašnjost ne možete da se nadate nekoj boljoj budućnosti. Želim da čestitam i našim ljudima iz Demokratske stranke koji zdušno daju doprinos da se građani Šapca i okoline osećaju slobodni – poručuje Malinović.

Ne jača se Vojska polovnim vozilima
- Stanje u Vojsci znamo samo na osnovu izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina. Uglavnom su to gafovi, zakasnele patriotske izjave u patriotskom zanosu, ili na osnovu nekih izjava koje je dao njegov vrhovni komandant, kako ga ministar redovno oslovljava mimo zakonske regulative. Dovoljno je, međutim, našoj javnosti to što je prvi put u istoriji vojnog organizovanja u Srbiji ta ista vojska izašla na ulice da protestuje zbog egzistencije. Koliko god da su jaki na rečima o jačanju Vojske Srbije, vojska se ne jača polovnim vozilima. Vojnik mora i kada mu je teško da drži do dostojanstva i časti, a ne da ćuti na sve ovo što se dešava. I tu je moja glavna zamerka kada je reč o „prvom vojniku“, odnosno Generalštabu. Časno je i ljudski reći da to nije za vas i neka nađu nekog drugog koji će igrati po tom taktu. Verujem u Vojsku, ali ne verujem u sposobnost pojedinaca da nose teret dužnosti koji imaju, ističe general u penziji.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa