4. mart 2021.4. mar 2021.
U fokusu organska proizvodnja
Druga sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca

U fokusu organska proizvodnja

Zaštita životne sredine i zdravije namirnice na trpezi. Podsticaji za proizvođače i organsku poljoprivredu. Komunikacija lokalne samouprave i Saveta sa građanima, proizvođačima i privrednicima u domenu zaštite životne sredine
Na drugoj sednici Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca usvojen je Program rada za 2021. godinu, najznačajnija tema bila je potencijal organske poljoprivrede i edukacija budućih proizvođača.
-Želeli smo da ukažemo da ovaj vid proizvodnje nije „bauk“ i da je veoma lako doći do određenih sertifikata ako se radi po principima organske proizvodnje. Zalagaćemo se da grad daje subvencije proizvođačima koji se bave tradicionalnom načinom poljoprivrede kako bi prešli na organsku. Ovo je moguće da se realizuje u vidu sadnog materijala i dozvoljenih preparata za ovaj vid proizvodnje koji može da donese mnogo veće prinose i cenu samog proizvoda uz lakši plasman. Samim tim čuvamo životnu sredinu i živimo zdravije- kaže Željko Dimitrić sertifikovani organski proizvođač aronije iz Male Vranjske.

Jedna od ključnih stvari je program rada Saveta za 2021. godinu, te kao što je važna tema zagađenje vazduha, tako je i važna poljoprivreda. Mnogo je faktora koji onemogućavaju da na naše trpeze stigne zdrava hrana. Jedan od osnovnih ciljeva Saveta je da predloži mere, instrumente i strategije koje treba Grad sa sprovede kako bismo to ispunili


Zdrave namirnice u ishrani građana su konačni target, a na putu ka tome treba prevazići različite faktore zajedničkim delovanjem svih relevantnih činilaca društva.
-Jedna od ključnih stvari je program rada Saveta za 2021. godinu, te kao što je važna tema zagađenje vazduha, tako je i važna poljoprivreda. Mnogo je faktora koji onemogućavaju da na naše trpeze stigne zdrava hrana. Jedan od osnovnih ciljeva Saveta je da predloži mere, instrumente i strategije koje treba Grad sa sprovede kako bismo to ispunili. Očekujem da će i Savet svojim aktivnostima podstaknuti posvećenost lokalne samouprave da ostvari predloge i biće otvoren za komunikaciju sa svim značajnim činiocima društva, kao i svim građanima kroz „otvorena vrata“ kada će predsednik Saveta razgovarati sa sugrađanima kako bi dali svoje ideje, predloge i ukazali na probleme pitanja životne sredine- istakao je dr Dejan Pavlović, gradski odbornik.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa