4. mart 2021.4. mar 2021.
NOVICA BAJUNOVIĆ

NOVICA BAJUNOVIĆ

DUBLjE U SRCU PLODNE MAČVANSKE RAVNICE

Mesto gde se rađala Srbija

Knez Miloš je ovo selo uveo u istoriju, tako što je u njemu pobedio Turke i otvorio put da srpski narod stvori svoju državu. Ovdašnji meštani čuvaju tradiciju na slavni događaj iz 1815. godine, spomen zdanjem i izgradnjom svoga mesta, kako bi zahvalili precima i rekli potomcima da nisu obično naselje u srpskoj prošlosti
Gotovo u srcu Mačve u ravnici koje nigde tako prostrane u Srbiji nema, leži Dublje. Jedna od legendi o nazivu sela kaže, zato što je duboko u Mačvi, sa koje god strane da se prilazi ovoj svojevrsnoj “oazi života”, nazvano je Dublje. Nema sumnje, stvarno je u dubini ravnice, koja je nekada bila gusta šuma zvana kitog, te su puteve kroz ovo selo zaobilazili, naročito bogati trgovci, zbog čestih prepada hajduka.
Tu je baš knez Miloš dočekao Turke, gde su se najmanje nadali. Boj na Dublju je ušao u istoriju srpskog naroda. O tome svedoči spomenik u centru sela na kome piše: “Oni su pali za otadžbinu”!

SPOMEN KOMPLEKS U CENTRU DUBLjA


Ovdašnji pedagog, dugogodišnji direktor seoske škole, tekstopisac i kompozitor Milovan Prokić u jednom od svojih stihova između ostalog kaže da se Sulejman paša Skopljak ( predvodnik turske vojske) zakleo turskom verom na Kuranu da će srušiti otpor srpskih ustanika u Dublju ( predvodio ih je knez Miloš ) i o tome svečano izvestiti svog sultana. Ali u istoj strofi tekstopisac konstatuje “Neće paša, neće moći, preko Dublja nikad proći”! Naravno, pašin cilj je bio Šabac i turski garnizon u tvrđavi na Starom gradu.
Dubljani su na pobedu protiv mnogobrojnije i bolje naoružane turske vojske pre dva veka itekako ponosni i danas. Tradicija i ljubav prema otadžbini ovde se izuzetno neguje.
Seoska crkva Voznesenja Hristovog i spomen kosturnica u njoj su od posebnog kulturno-istorijskog značaja, kao i kompleks spomenika ranijih ratova u ovom mačvanskom selu. Isti su proglašeni za spomenike kulture, odlukom Vlade republike Srbije.
Dubljani su izgradili svoju crkvu 1936. godine, po uzoru na crkve moravske stilske škole, a u pomenutoj spomen kosturnici u crkvi čuvaju se kosti i poneki očuvani predmet srpskih i austrougarskih vojnika izginulih u Prvom svetskom ratu. Tako rade samo veliki narodi.
- Crkva u Dublju je spomenik kulture. Svojim arhitektonskim rešenjima predstavlja nezaobilazan dokaz kontinuiteta crkvenog graditeljstva s osloncem na tradiciju. To je istovremeno i jedno od najznačajnijih istorijskih svedočanstava u Mačvi i Podrinju, kaže protojerej stavrofor Uroš Živković, starešina crkve.
U istom crkvenom dvorištu koje se nalazi u centru sela izgrađena je palionica za sveće, a tu je i lepo uređen parohijski dom. U ovom prostoru svake godine se održava proslava čuvenog Boja na Dublju. Tada se “mobiliše” veliki broj meštana, a ova manifestacija je iz godine u godinu sve posećenija.
U selu godinama uspešno radi osmogodišnja škola. Meštanima je na dohvat ruke zdravstvena zaštita.
- U mesnoj zajednici godinama postoji Kulturno umetničko društvo “Bisernica” koje okuplja mlade i na taj način se čuva tradicija i kulturna baština, kaže Novica Bajunović, predsednik mesne zajednice. On dodaje da imaju veoma korektnu saradnju sa lokalnom samoupravom u Bogatiću.
- Za ovu godinu je planirana sanacija putne infrastrukture, kao i šljunčenje nekategorisanih puteva.
Veliki problem postoji oko sanacije divlje deponije smeća, koja je leglo zaraze usled nesvesnog ponašanja pojedinaca i za to se mora što pre naći rešenje.
Podnet je zahtev za izgradnju javne rasvete na delovima ulica gde je nema. Potrebno je izvršiti dodatne radove na uređenju Doma kulture, dodaje Bajunović, a od većih projekata ističe poseban značaj investiranja u kompleks banjskog lečilišta u selu ( Sa time je već počeo privatni investitor), koji je decenijama bio zapušten. Smatra da su stanovnici Dublja dugo čekali i naglašava da je svima u interesu da ovo veliko selo u opštini Bogatić postane turističko mesto, što bi smatra on bilo od izuzetnog značaja za opštinu i šire.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa