4. mart 2021.4. mar 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Predstavnici opštine Ljubovija na sastanku sa ministrom Nedimovićem

Subvencije centralna tema

„Prva stvar koja će ići tokom marta meseca jeste isplata od skoro 7,5 milijardi dinara, to je ukupno preko 65 miliona evra za plaćanja koja će se vršiti po hektaru. Isplata će krenuti tokom marta meseca svakom poljoprivrednom proizvođaču koji je vlasnik zemljišta“, istakao je ministar Poljoprivrede u Krupnju
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović prošle srede je posetio opštinu Krupanj. Domaćini sastanka bili su predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović i narodni poslanik Ivana Popović, a sastanku su prisustvovali i predsednici Opštine Ljubovija Milan Jovanović i predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.
Govorilo se o problemima sa kojima se susreću sve tri opštine kada je u pitanju poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, a posebno je naglašena tema u vezi subvencija i planova o IPARD sistemu.
-Prva stvar koja će ići tokom marta meseca jeste isplata od skoro 7,5 milijardi dinara, to je ukupno preko 65 miliona evra za plaćanja koja će se vršiti po hektaru. Isplata će krenuti tokom marta meseca svakom poljoprivrednom proizvođaču koji je vlasnik zemljišta. S druge strane, krajem marta će ići jedan veliki poziv od 38 miliona dolara, to zajedno radimo sa Svetskom bankom po sistemu tzv. 50/40/10. Dobijete grant 50% novca, znači bespovratno, 40% je kreditna podrška, a 10% je vaše učešće. Naročito ćemo to apostrofirati u sektoru voćarstva, povrtarstva i stočarstva, a taj poziv će biti na raspolaganju krajem marta i moći će svi poljoprivrednici da učestvuju, s tim što imamo naročitu preferenciju ka ljudima iz devastiranih područja gde oni imaju prioritet u tome- rekao je u izjavi za medije ministar Nedimović.
Predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović kaže da su sastanci kao ovaj korisni, pogotovu za male sredine.
-Na ovakvim sastancima imamo priliku da čujemo sva aktuelna dešavanja i ministar je danas na jedan opširan način obrazložio sve ono što država planira u ovoj godini, pa čak i u narednim godinama, da uradi. Mogli smo da čujemo koje vrste subvencija će biti ove godine, kao i da se vrlo brzo očekuje promena zakona o poljoprivredi i komesaciji, ali smo dobili još drugih informacija koje su bitne za našu opštinu- kaže predsednik Jovanović.
Predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić dodaje da su upoznali ministra Nedimovića sa radom lokalnih samouprava. Jevtić kaže da Opština Mali Zvornik svake godine izdvaja oko 15 miliona dinara za razne subvencije i podsticaje u poljoprivredi, pored javnih nabavki preko poljo-saveta.
-Dajemo do 70% učešća opštine, a to znači da naši građani daju samo 30% svojih sredstava. Vrednost se kreće od 200.000 do 400.000 dinara, a za preradu ide čak do 800.000 dinara. Mi ćemo videti ove godine da li će proći taj program kod ministarstva i zatim ćemo raspisati konkurs. Jednim delom izdvajamo za turističku ponudu kako bi se naši ljudi pripremili za turizam, ali moraju da budu kategorizovani. Opština do zadnje tri godine nije imala ni jedan kategorizovan objekat, otkako smo uključili te mere podsticaja već imamo 25 kategorizovanih objekata i 3-4 objekta u postupku kategorizacije. Ogromna je pomoć našim građanima zbog svega toga što opština daje, a vidim da je ovo impresivno što nam je ministar sada rekao- kaže predsednik Jevtić.
Zbog problema u vezi rečnih korita u opštini Mali Zvornik, Jevtić naglašava da je pitao ministra da li može očekivati pomoć ministarstva. S obzirom da su urađena planska dokumenta, projektna dokumentacija za 7-8 rečnih korita, Jevtić kaže da je dobio pozitivno mišljenje ministra Nedimovića i da će se po završetku projekata održati sastanak posle kog se može očekivati 50% učešća ministarstva.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa