4. mart 2021.4. mar 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

FILIP FILIPOVIĆ, TALENTOVANI DEČAK IZ UZOVNICE

Od tutorijala na internetu do svoje video igre

„Programiranjem sam počeo da se bavim pre samo tri meseca, a učio sam preko tutorijala na internetu. Igrica koju sam napravio trenutno nema ime, to je FPS igra, odnosno igra u prvom licu. Za razvoj ovog dela igre bilo mi je potrebno oko mesec dana ali za to vreme sam dosta naučio i sada, ako bih je kreirao ispočetka, trebalo bi mi oko nedelju dana“
Danas, u eri interneta, računara i mobilnih telefona znanje se čini lako dostupno, a to je dokazao Filip Filipović, trinaestogodišnji dečak iz Uzovnice kod Ljubovije. Umesto da kao i većina svojih vršnjaka kupuje video igre, Filip je odlučio da uz pomoć interneta nauči programiranje i napravi svoju igru.
-Programiranjem sam počeo da se bavim pre samo tri meseca, a učio sam preko tutorijala na internetu. Inspiraciju sam pronalazio u video igrama koje sam igrao i svidelo mi se kako su to developeri napravili. Razmišljao sam da li bih mogao i ja nešto slično da uradim i tako sam počeo da učim programiranje. Prve skripte koje sam napisao bile su, za početak, veoma jednostavne, a kasnije sam počeo da širim svoje znanje tražeći odgovore preko interneta. Igrica koju sam napravio trenutno nema ime, to je FPS igra, odnosno igra u prvom licu. Za razvoj ovog dela igre bilo mi je potrebno oko mesec dana ali za to vreme sam dosta naučio i sada, ako bih je kreirao ispočetka, trebalo bi mi oko nedelju dana- kaže Filip.

Ljubovija.info


Programiranje nije jedino čime se bavi ovaj trinaestogodišnjak. Filip pokazuje poseban talenat za crtanje u čemu mu nesebičnu podršku pruža i profesor likovne kulture.
-Prvi put sam počeo da crtam realistično pre godinu i po dana, a prvo što sam nacrtao jeste vuk. Gledao sam na internetu kako se crta i učio tehnike crtanja kako bih sebe unapredio. Za jedan crtež potrebno mi je od 5 do 6 sati rada, a najviše volim da crtam običnim olovkama iako mi se najviše sviđaju rezultati sa drvenim bojicama. Inače, imam podršku svoga nastavnika likovnog Bojana Grujića, on me dosta podržava u tome i naravno moji roditelji. Moj glavni cilj u budućnosti ipak će biti programiranje, a crtanjem planiram da se bavim iz hobija- zaključuje ovaj mladi talentovani umetnik.
Filip je četvrto i najmlađe dete Gordane i Aranđela koji se bezrezervno trude da mu obezbede sva materijalna sredstva kako bi nastavio da se dalje školuje i usavršava. Pored školskih obaveza i vremena ispunjenog crtanjem i programiranje, Filip stigne da pomogne roditeljima i oko uzgoja kalifornijske pastrmke.

Umesto da kao i većina svojih vršnjaka kupuje video igre, Filip je odlučio da uz pomoć interneta nauči programiranje i napravi svoju igru


-Filip je veoma odgovorno dete, kad god odvoji slobodno vreme pomogne nam u domaćinstvu. Mi se bavimo proizvodnjom ribe i često nam pomogne u poslovima. Zbog posla često smo na putu, a kad on ostane kući sve je sigurno kao da sam i ja tu- priča nam Filipov otac Aranđel Filipović.
Da je Filip odličan đak sa svim peticama i uspešan na školskim takmičenjima potvrđuje nam njegova majka Gordana Filipović.
-Postiže dobre rezultate u školi, iz matematike je osvojio prvo mesto na opštinskom takmičenju, iz fizike je osvojio treće mesto na okružnom takmičenju i nažalost zbog epidemije to takmičenje nije nastavljeno dalje- kaže Gordana.
Roditelji ovog vunderkinda, kako bi se to danas moderno reklo, nadaju se da će njegov talenat biti prepoznat i da će jednog dana imati priliku da živi i radi u svom mestu ili bar svojoj državi.
Tekst i foto: Ljubovija.info
Ljubovija.info

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa