4. mart 2021.4. mar 2021.
Nadležne institucije kao kontrolori
Sastanak “Mama Šapca” i gradonačelnika povodom zagađenja vazduha

Nadležne institucije kao kontrolori

Mogu da kažem da smo se dogovorili o budućim koracima koji će biti preduzeti kako bi se ovaj problem rešio na adekvatan način. Stvoriću jedan širok front za borbu protiv zagađenja vazduha u gradu još tokom ove nedelje
Nakon protesta ispred zgrade Gradske uprave, aktivnosti na društvenim mrežama i otvorenog pisma čelnicima Šapca povodom kvaliteta vazduha, zabrinute majke, u ponedeljak su razgovarale sa gradonačelnikom o mogućnostima otklanjanja aerozagađenja.
-Sa Sonjom, Ljupkom i Ivanom sam imao veoma konstruktivan sastanak i kao gradonačelnik sam zainteresovan za rešavanje višedecenijskog problema grada Šapca i zagađenja vazduha. Mogu da kažem da smo se dogovorili o budućim koracima koji će biti preduzeti kako bi se ovaj problem rešio na adekvatan način. Stvoriću jedan širok front za borbu protiv zagađenja vazduha u gradu još tokom ove nedelje. Razgovaraću sa inspekcijama zaduženim za kontrolu kvaliteta vazduha i onima koji mere kvalitet, privrednicima i Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ali i udruženjima iz ovog domena kako bismo načinili prave korake u narednom periodu i rešili višedecenijski problem. Naravno, to nije moguće učiniti za jedan dan, ali sam siguran da rešenje postoji i da zakon mora da bude za sve jednak, a oni koji ne poštuju regulativu treba da budu adekvatno kažnjeni. Na osnovu analize videćemo ko su pravi zagađivači i koje supstance su pitanju, a onda da pristupimo kažnjavanju svih onih koji ne poštuju zakon - rekao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić nakon sastanka.
Predstavnice „Mama Šapca“ su pozitivno ocenile to što je gradska uprava obratila pažnju na njihovu inicijativu i problem kvaliteta vazduha, te očekuju da će biti i preduzete konkretne mere kako bi se pronašlo adekvatno rešenje.
-Naše spontano okupljanje na društvenim mrežama prepoznali su ljudi kao nešto važno, jer vide koliko je opasno ono što udišemo. Ujutru i uveče je najgore i ne možemo da izađemo iz svojih kuća, stanova. Ne treba da budem stručna da vidim i znam da ono što dišemo je otrov, i da to nije vazduh. Od sastanka očekujemo da nadležni napokon rade svoj posao. Mi ne moramo da gledamo merenja, otvaramo prozore kako bismo procenile da li možemo i smemo da izađemo napolje. Zadovoljne smo prijemom i razgovorima, videćemo da li će se nešto dešavati, nadamo se da će ovo imati efekta, verujemo da hoće i da će nadležni početi da rade svoj posao -istakla je jedna od „mama Šapca“ Ljupka Stanković.
Stav Ljupke Stanković podržala je još jedna članica neformalne grupe Sonja Nikolov naglasivši da nadležne institucije moraju biti uključene u celokupan proces.
-Želele bismo da se zahvalimo gradonačelniku Šapca što nas je pozvao na razgovor i ono što nam je važno da istaknemo je da se gradonačelnik složio sa našim zahtevima. Obratiće pažnju na naše zahteve i to nam je najbitnije, kao i da će se reagovati u slučaju da zagađenje bude u prekomernim količinama, kao što se dogodilo prethodne nedelje i da će hitno reagovati. To nas raduje. Mi smo samo tražile da nadležni rade svoj posao kako mi ne bismo morale da se bavimo ovim problemima - pojasnila je Sonja.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa