11. mart 2021.11. mar 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

Predstavnici NALED-a, Udruženja 3E i Mreže inspektora u Šapcu

Postrojenje za preradu otpadnih voda primer dobre prakse

Većina gradova nema postrojenja za preradu otpadnih voda. Za izgradnju i rekonstrukciju postojećih sistema potrebna ulaganja od nekoliko milijardi evra. Jedan od pozitivnih primera Šabac, koji je svoje postrojenje za preradu otpadnih voda dobio 2017. godine
Predstavnici NALED-a, Udruženja 3E i Mreže inspektora u okviru „Meseca voda“ su posetili postrojenje za preradu otpadnih voda u Šapcu kako bi se detaljnije upoznali sa modelom rada sistema i svoje impresije podelili sa zainteresovanim lokalnim samoupravama u Srbiji.
Srđan Gajić predsednik Udruženja 3E u okviru projekta NALED-a „Javno-privatni dijalog“ koji finansira USAID ističe da je šabačko postrojenje primer dobre prakse, te da se ovo pozitivno iskustvo može primeniti i u drugim gradovima i opštinama.

"Glas Podrinja"


-U okviru globalnog projekta bavimo se otpadnim vodama i želimo da regulišemo taj sistem kada je u pitanju zakonska regulativa. Namera nam je da sa više aspekata pokažemo kako sve funkcioniše, i iz ugla privrednika i lokalne samouprave. Postrojenje u Šapcu je dobar primer kako jedno postrojenje može da funkcioniše. Tokom posete saznali smo koju su tehnologije koristili, probleme sa kojima su se susreli i šta mogu u budućnosti da učine kako bi postrojenje dobilo nove funkcije, možda u vidu bio postrojenja, ili proizvodnje električne energije- rekao je Gajić i naglasio da u Srbiji radi neznatan broj postrojenja za preradu otpadnih voda, a da je neophodno da ih bude nekoliko stotina.
Unapređenje prerade otpadnih voda jedan je od ciljeva JKP „Vodovod Šabac“. Naredna faza je usmerena na proširenje kapaciteta uz visoke ekološke standarde, kao i održivost sistema. Planirano je da se uvede i linija za preradu mulja, čime bi se zaokružio proces prečišćavanja. Kompanije koje ovde posluju, umesto da grade nov kompletan sistem za preradu otpadnih voda, mogu da instaliraju predtretman prečišćavanje i na taj način umanje investiciona ulaganja.

"Glas Podrinja"


-Poseta predstavnika NALED-a je dokaz da su prepoznali značaj i rad našeg postrojenja. Druga faza je planirana i o tome je bilo reči, te će nam saveti biti od važnosti u procesu potrage za fondovima finansiranja. To bi bio i ekološki napredak u funkcionisanju postrojenja, jer bi obezbedilo preko 60 odsto energije iz sopstvenih izvora - istakao je v.d. direktora JKP „Vodovod Šabac“ Jovan Vraneš.
M. Ž.

Najnoviji broj

20. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa