11. mart 2021.11. mar 2021.
One su bile ponosne Šapčanke
Biblioteka šabačka interesantna izložbena postavka

One su bile ponosne Šapčanke

Kada se spomene Osmi mart ili Dan žena, često je prva asocijacija na darivanje cveća ili drugih poklona devojkama, ženama, majkama ili bakama. Neretko se zaboravlja da je Međunarodni dan žena posvećen borbi za ravnopravnost i ženska ljudska prava, dugotrajnoj borbi žena za obrazovanje, vrednovanje rada i pravo glasa. Poželjno je bar na taj dan da se setimo onih žena koje su svojim delima menjale ustaljeni tok istorije našeg grada a i države.
Biblioteka šabačka je interesantnom izložbenom postavkom istakla značaj osam žena koje su ostavile trajan trag na Šabac i Šapčane. Knjigama, fotografijama, slikama i razglednicama iz fonda Zavičajnog odeljenja kao i informativnim tekstovima, ispričana je priča vredna pamćenja.



Po rođenju Šapčanke, predstavljene su Anka Obrenović, prva šabačka princeza, Draga Ljočić, prva žena lekar u Srbiji, Danica Grujić i Stana Milanović, šabačke dobrotvorke i Jela Spiridonović Savić, književnica sa Ordenom Svetog Save. Izložba obuhvata i priče o boravku tri značajne žene u Šapcu: o Isidori Sekulić, književnici, prvoj ženi primljenoj u Srpsku akademiju nauka, o Mari Lukić Jelesić, začetnici modernog slikarstva u Šapcu i o svetski poznatoj naučnici, Milevi Marić Ajnštajn, koja se školovala u Šapcu.
Sve one su svojom autentičnošću, darovitošću i plemenitošću doprinele da se dotadašnja slika o ženama promeni. One su bile Šapčanke i hrabro su utirale put po kojem mi danas hodamo. Na nama je da čuvamo uspomenu na njih i na njihova dela kako bismo sa njima u nama stvarali bolju budućnost.

(Biblioteka šabačka, A. Erdevički Tomić)

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa