11. mart 2021.11. mar 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

KAMPANjA MUP-A SRBIJE I AGENCIJE ZA BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU

Veži pojas, ne prekidaj život

Ova akcija usmerena je na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa, korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje i kontrolu prevoza dece u bezbedonosnom sedištu
MUP RS u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja RS, pokrenuo je kampanju pod sloganom „Veži pojas, ne prekidaj život“. Pridružio im se i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti i saobraćaja na putevima na teritoriji grada Šapca.

"Glas Podrinja"


- Ovom kampanjom želimo da preveniramo sve nesreće koje mogu da se dogode nevezivanjem pojasa, jer su istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja RS pokazala da preko 100 lica godišnje u Srbiji izgubi život upravo zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa. To je elementarna radnja koja lako može da postane i mehanička, ne zahteva mnogo. Onog momenta kada sednete u automobil, vežite pojas i krenite. Apelujem na roditelje da koriste sedišta za decu u automobilima i da ih vezuju pojasem, da sedišta moraju biti adekvatna, ona koja su propisana zakonom o bezbednosti u saobraćaju, dakle usaglašena sa visinom i težinom deteta, izjavila je Sandra Mićić, direktorka PU „Naše dete“.
Od 01. do 14. marta, MUP RS sprovodi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

Na osnovu istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, podaci za PU Šabac su: 82% vozača i putnika na prednjem sedištu koristili su pojas u toku 2020. godine, dok je u toku 2019. taj procenat iznosio oko 79%. Korišćenje pojasa na zadnjem sedištu iznosi 27% za proteklu godinu, dok je 2019. taj procenat iznosio 18.


- Ova akcija usmerena je na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa, korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje i kontrolu prevoza dece u bezbednosnom sedištu. Pored ovih represivnih, u ovom periodu biće sproveden niz preventivnih aktivnosti, rekao je Slobodan Selenić, načelnik Saobraćajne policije i dodao da je u toku 2020. godine u Šapcu sankcionisano oko 9.700 učesnika u saobraćaju koji nisu koristili sigurnosne pojaseve, dok je za prva dva meseca 2021. godine sankcionisano oko 1.200 prekršaja ovog tipa.
Slaviša Savić, sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga i član Saveta za bezbednost saobraćaja Šabac došao je da podrži ovu kampanju.
- Danas sam ovde kao promoter Agencije za bezbednost saobraćaja, ujedno i kao žrtva saobraćajne nezgode. Došao sam da podržim ovu akciju kako bi naši sugrađani shvatili da posledice saobraćajne nezgode, ukoliko se dogodi, mogu biti lakše. Vezivanje pojasa je jako važno, prvenstveno u gradskim uslovima.
M.F.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa