11. mart 2021.11. mar 2021.
Svet kroz objektiv
Šabačka fotografska zadruga u Kulturnom centru

Svet kroz objektiv

Tradicionalna 13. izložba članova Šabačke fotografske zadruge u Kulturnom centru do 15. marta. Dugogodišnja saradnja i prezentacija umetnosti. Domaći i internacionalni nagrađivani fotografi
Drago mi je što nastavljamo saradnju sa Šabačkom fotografskom zadrugom, te očekujem da i u budućnosti priređujemo ovakve događaje. Usled trenutne epidemiološke situacije broj posetilaca je ograničen. Izložba je otvorena do 15. marta, uz molbu sugrađanima da prilikom dolaska u Galeriju poštuju sve preporučene mere zaštite kako bi smo mogli da uživamo u umetnosti bez rizika - izjavila je v. d. direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković na svečanom otvaranju tradicionalne 13. izložbe članova Šabačke fotografske zadruge.

Saradnja šabačke ustanove kulture i Zadruge je višedecenijska, a postavka je otvorila ovogodišnju izlagačku sezonu i predstavlja izbor najboljih fotografija.

"Glas Podrinja"


-Ušli smo u drugu deceniju saradnje sa Šabačkom fotografskom zadrugom na obostrano zadovoljstvo. Pokazatelj predanog pristupa je selekcija fotografija koju obavlja stručni žiri. Svake godine nekoliko članova učestvuje na međunarodnim konkursima i osvaja priznanja. Na izložbenoj postavci imamo priliku da vidimo značajan broj crno-belih fotografija što je dokaz da može vrhunski da stvara bez fotošopa, različitih filtera - istakla je Sonja Petrović Jagić, kustos Kulturnog centra.
Izložba nije tematski određena, te su zastupljene su različite poetike. Prisutni su pejzaži, portreti i eksperimentalna fotografija kao kuriozitet.

Kontinuitet i posvećenost
-Postoje podaci da je naš grad među prvima u Srbiji gde se izrađivala komercijalna fotografija. Šabac je oduvek imao sjajne fotografe, Tokom Prvog svetskog rata imali smo fotoreportera, čuvenog Ristu Marjanovića koji je ostavio fantastične, upečatljive fotografije objavljene i u francuskim žurnalima. Mislim da svaka porodica u Šapcu ima bar jednu fotografiju iz ateljea Živojinovića, aktivnog između dva rata, a te fotografije ni dan danas nisu izgubile na kvalitetu. Vreme socijalizma donelo je promene i u ovoj oblasti, te se menjaju fotoaparati i stasavaju nove generacije fotografa održavajući kontinuitet do današnjih dana, jer nije lako sačuvati tradiciju i kvalitet, te je rad ŠFZ za svaku pohvalu - rekao je član Gradskog veća Miroljub Mijušković.


-Majstor umetničke fotografije gospodin Milan Marković bio je selektor izložbe, on je naš dugogodišnji prijatelj i od početka rada Zadruge je uz nas. Pred posetiocima su dela 22 autora, 64 rada. Naši članovi nisu samo iz Šapca, već i iz drugih delova Srbije i dva su iz Nemačke - naglasio je Vladimir Đinić, predsednik Šabačke fotografske zadruge i dodao da su predstavljena dva rada najstarijeg člana ŠFZ, gospodina Mila Vujića koji je rođen 1926. Godine, ali uprkos desetoj deceniji aktivno učestvuje u aktivnostima ŠFZ.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa