11. mart 2021.11. mar 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

OBELEŽEN SVETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Čas “Iskoristi energiju” za srednjoškolce

“Sa učenicima smo pričali o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima, kako da rešimo aktuelne probleme zagađenja vazduha, jer upravo je ovo način kako se dugoročno rešavaju problemi koje trenutno svi osećamo” rekao je Slobodan Jerotić, direktor JKP “Toplana Šabac” i član projektnog tima projekta “Biosol”
Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se 5. marta. Tim povodom, u Centru za stručno usavršavanje, učenicima Tehničke škole održan je čas “Iskoristi energiju”. Takođe su upoznati sa projektom “Biosol” i sa radom Akademije za obnovljive izvore energije u Trening centru na Letnjikovcu.
Milan Savić, prefesor Tehničke škole na času “Iskoristi energiju” predstavio je različite eksperimente kako bi im približio izvore obnovljive energije.
-Prezentovali smo samo jedan segment eksperimenata koji su uključeni u projekat Biosol i biće prezentovani u Akademiji obnovljivih izvora. Ono što smo ovde demonstrirali prilagođeno je srednjoškolcima i osnovcima da mogu na bazičan način da nauče kako stvari funkcionišu. Da to zaživi i doživi komercijalnu upotrebu principi su manje više isti, samo su ulaganja malo veća, pa će i postrojenja biti veća i stvaraće više energije. Značajno je da se u ovom uzrastu upoznaju sa principima kako se stvara energija od tople vode, od vodoonika, temperaturne razlike itd, naveo je Milan Savić.
Čas o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije se ovog 5. marta srednjoškolcima držao treći put.
-Sa učenicima smo pričali o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima, kako da rešimo aktuelne probleme zagađenja vazduha, jer upravo je ovo način kako se dugoročno rešavaju problemi koje trenutno svi osećamo. Posle ovih iskustava polako ćemo uspostaviti jedan sistem permanentne obuke gde će šabački učenici, ali i iz Srbije i regiona dolaziti u Akedemiju gde ćemo češće pričati o energetskoj efikasnosti, njenom značaju i kroz neke ekperimente pokazati kako to zaista funkcioniše, rekao je Slobodan Jerotić, direktor JKP “Toplana Šabac” i član projektnog tima projekta “Biosol”.
Predsednik Skupštine Grada i projekt menadžer projekta “Biosol” Nemanja Pajić je izjavio da su želeli da ovaj dan obeleže tako što će đacima ukazati na značaj obnovljivih izvora energije.
-Svi znamo koliko je energija bitna u svakodnevnom životu, ali ono što je još važnije je njena ušteda i korišćenje obnovljivih izvora. Svi znamo da su fosilna goriva, pored toga što su štetna i ograničena. Ceo svet polako prelazi na obnovljive izvore energije. Mi smo se u Šapcu potrudili da u okviru Trening centra i Centra za stručno usavršavanje formiramo Akademiju za obnovljive izvore energije gde će naši najmlađi sugrađani moći da se edukuju u ovoj oblasti i da tako osiguramo da će Grad Šabac u budućnosti biti energetski nezavisan i grad sa zdravom životnom sredinom. Te dve stvari su uzajamno povezane i to moramo usaditi našim najmlađim sugrađanima od malih nogu, rekao je Nemanja Pajić.
Akademija za obnovljive izvore energije je iz projekara EU opremljena vozilom, prvim električnim u gradu Šapcu. Takođe je opremljena i brojnim demo modelima gde će polaznici moći da se upoznaju sa proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora.
-Cilj nam je da akreditujemo i dva kursa kako bi ljudi koji traže posao mogli da se edukuju u ovoj oblasti, kako bi te nove instalacije mogli da postavljaju u budućim objektima. Od svega ovoga što se dešava u Trening centru na Letnjikovcu je velika korist, rekao je Nemanja Pajić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa