18. februar 2021.18. feb 2021.
KRATKA POVEST SVAKOG  KO JE IKAD ŽIVEO

KRATKA POVEST SVAKOG KO JE IKAD ŽIVEO

Autor : Adam Raderford

Genetika – Da li će nam savremena genetika pokazati da pogrešno shvatamo određene koncepte, kao što je to pitanje rase?
Istorija – Šta nam to naši geni svedoče o istoriji, a šta od istorije možemo doznati o njima?
Evolucija – Da li proučavanje ljudske evolucije mutira u neprekidnu revoluciju?

Ideja da neki gen kodira neku osobinu, a njegov kvar neku bolest, i da ćemo to pratiti kroz porodice, pokolenja i istoriju prethodila je vekovima genetici. Skraćenica DNK postala je sinonim za sudbinu, ili šav koji prolazi kroz nas i zapečaćuje naše sudbine. Ali da li je to istina? Ono što genetika ne može da nam saopšti podjednako je važno kao i ono što može.

Prvi čitaoc koji nam se javi na broj telefona 015/353-244 dobiće na poklon knjigu Adama Radeforda „Kratka povest svakog ko je ikada živeo“


U svojim jedinstvenim genomima svako od nas nosi istoriju naše vrste – našeg rođenja, smrti, bolesti, rata, gladi, migracija, i mnogo seksualnih odnosa. Međutim, sve te priče bile su zaključane – sve do sada. Ko su naši preci? Odakle su došli? Genetičari su odjednom postali istoričari, a čvrsti dokazi u našoj DNK otvorili su onu kutiju koju smo zatvorili misleći da sve znamo. Poznati naučni pisac Adam Raderford precizno objašnjava na koji način genomika u potpunosti reispisuje priču o ljudima – od pre 100 hiljada godina pa sve do sada.

Ova knjiga je jedna demistifikujuća i osvetljujuća slika onoga što jesmo sada, i puta kroz koji smo prošli da bismo to postali!

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa