18. februar 2021.18. feb 2021.
Zaostali dugovi razlog za rebalans
ODRŽANA ŠESTA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Zaostali dugovi razlog za rebalans

“Otvaranjem samo jedne, godinama zatvorene, fioke, ustanovili smo neverovatan dug koji svi Šapčani moraju da plate u narednom periodu” rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. “Skupštini nedostaje opozicija. Mislim da njihovo prisustvo može da poboljša raspravu i da dođemo do kvalitetnijih odluka” , rekao je predsednik Skupštine Grada Šapca Nemanja Pajić
Prvi rebalans budžeta bio je dopunska i najvažnija tačka šeste sednice Skupštine Grada Šapca održane u četvrtak. Najveći broj tačaka dnevnog reda odnosio se na planove poslovanja javnih preduzeća.

Skupštinska većina ne osporava da je potreba mesnih zajednica da raspolažu tim sredstvima, ali ćemo pravilnikom omogućiti da saveti mesnih zajednica plasiraju svoje projekte. Ti projekti će biti plaćeni iz budžeta Grada na osnovu poreza na imovinu građana


-Bitno je istaći da nismo radili rebalans budžeta posle samo 40 dana zato što nismo nešto dobro isplanirali. Otvaranjem samo jedne, godinama zatvorene, fioke, ustanovili smo neverovatan dug koji svi Šapčani moraju da plate u narednom periodu. Radi se o dugu većem od 160 miliona Apotekarske ustanove, na koji smo upozoravali svih ovih godina od kada je na vlasti bio Nebojša Zelenović. Došli smo do toga da moramo to da platimo. Grad je pregovarao sa poverenicima i veliki uspeh je da je oko 40 miliona kamata otpisano, tako da smo ovaj dug rasporedili do sredine 2023. godine i za ovu godinu predvideli 54 miliona. Videćemo da li će isplivati još neki dugovi, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.



Takođe je rebalansom regulisan dug troškova prevoza prevozniku “Duga” Petlovača.

-Ubeđivali su nas u prethodnoj vlasti da je prevoz besplatan i da će iz budžeta Grada biti izdvajano nula dinara. Mi smo krajem prošle godine dali 19 miliona. Sada je postojao zahtev prevoznika na 38 miliona. Nezavisni ekspert je izvršio nezavisnu analizu i ustanovili smo da je taj dug 23,5 miliona, tako da ćemo iz budžeta Grada platiti još 4,5 miliona, rekao je gradonačelnik Pajić.
Ni na šestoj sednici nije bila prisutna opozicija. Predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić još jednom ih je pozvao da sednu u odborničke klupe i uključe se u raspravu.



-Karakteristično za prvu sednicu u novoj godini je da se usvajaju programi poslovanja javnih preduzeća i rasprava o tome šta će ona raditi u ovoj godini. Imali smo i prvi rebalans budžeta koji je bio neophodan samo za dve stavke. Čula se i konstruktivna rasprava o svim tačkama dnevnog reda. Skupštini nedostaje opozicija. Mislim da njihovo prisustvo može da poboljša raspravu i da dođemo do kvalitetnijih odluka, rekao je Nemanja Pajić.

Mesne zajednice će raspolagati sredstvima od poreza
Još jedna bitna odluka koja je doneta na ovoj sednici je stavljanje van snage odluke o raspodeli sredstava od povraćaja poreza na imovinu. Gradonačelnik je istakao da je to samo do sledeće sednice Skupštine.
-Ustavni sud je osporio način na koji se sprovodila ta odluka. Skupštinska većina ne osporava da je potreba mesnih zajednica da raspolažu tim sredstvima, ali ćemo pravilnikom omogućiti da saveti mesnih zajednica plasiraju svoje projekte. Ti projekti će biti plaćeni iz budžeta Grada na osnovu poreza na imovinu građana. Nama je interes da se što više građana uključi u odlučivanje koji će se projekti raditi. Očekujemo da ta sredstva budu veća od 200 miliona i siguran sam da će naši sugrađani znati šta su njihovi prioriteti, rekao je Aleksandar Pajić.


Na šestoj sednici Skupštine grada usvojena je postavljenje Biljane Mrkonjić na mesto v.d. direktora Centra za socijalni rad, umesto Danijele Selenić. Takođe je usvojen predlog dopune i revizije energetske politike Grada.

Dve tačke dnevnog reda odnosile su se na pogrebnu delatnost i upravljanje grobljima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa