18. februar 2021.18. feb 2021.
Foto:  Šabačka gimnazija

Foto: Šabačka gimnazija

Kabinet za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji

Investicija u budućnost

Podrška i podsticaj za najbolje. NIS strateški partner obrazovnim ustanovama. Dugogodišnja saradnja, stipendije za studije u Ruskoj Federaciji. Nov kabinet za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji
U okviru programa “Energija znanja“ u Šabačkoj gimnaziji otvoren je kabinet za ruski jezik čije je opremanje podržala kompanija NIS. Učionica u kojoj će đaci sticati nova znanja u potpunosti je adaptirana za ovu namenu, a predviđena je za sve smerove škole.

Savetnik zamenika generalnog direktora kompanije NIS Snežana Lakićević naglasila je da su donacije usmerene ka obrazovnim ustanovama sa značajnim postignućima kao vid podsticaja i nagrade.
-Donacije nikada nisu slučajne, one su u uzročno - posledičnoj vezi sa rezultatima koje ostvaruju učenici i nastavnici. Zahvaljujući profesorki Tatjani Marinković, koja je naučila svoje đake da postižu izuzetne rezultate na Olimpijadi iz ruskog jezika, koja je pre šest godina u saradnji sa Ministarstvom prosvete obnovljena i započeta uz pomoć Naftne industrije Srbije, partnerstva Ruskog doma, danas imamo ovu učionicu. Kao rezultat brojna deca su na studijama u Ruskoj Federaciji i mogu da biraju da li žele da uče u Engleskoj, Nemačkoj ili Rusiji. Ruski jezik kroz stipendije ponovo postao interesantan mladima u Srbiji. Otvaranje ove učionice je početak dugoročne saradnje ne samo sa Šabačkom gimnazijom, nego i sa prosvetom jer je NIS najodgovornija društvena kompanija u Srbiji.

Ruski jezik kroz stipendije ponovo postao interesantan mladima u Srbiji. Otvaranje ove učionice je početak dugoročne saradnje ne samo sa Šabačkom gimnazijom, nego i sa prosvetom jer je NIS najodgovornija društvena kompanija u Srbiji


Više od pet miliona evra je do sada investirala u obrazovanje - dodala je Snežana Lakićević.

Svečanom otvaranju kabineta pored predstavnika kompanije NIS i Ruskog doma u Beogradu prisustvovali su specijalni savetnik za obrazovanje predsednika i premijerke Republike Srbije Mladen Šarčević i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

-U ime kabineta predsednika Republike, zahvaljujem se kompaniji NIS koja je dugi niz godina visoko odgovorna kompanija i doprinosi razvoju obrazovanja u Srbiji. Energija znanja je jedan dugoročan projekat.

Mnoge škole osetile su benefite od toga. U svemu tome, popularizacija ruskog jezika zauzima značajno mesto. Ruski jezik, u relaciji sa drugim jezicima mora da pronađe svoje mesto, zbog kulturnih veza, tradicije i same ruske kulture i književnosti. Formiranje kabineta ruskog jezika i većeg broja đaka sigurno će stvoriti novi benefit - istakao je Šarčević.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić navodi da je posebno ponosan na obrazovne ustanove u gradu kao što je Gimnazija, te da je ulaganje u njih investicija za budućnost.

-Posebno mi je zadovoljstvo što Grad Šabac ima ovakve obrazovne ustanove i učenike u koje zaista vredi ulagati. Svaki novac uložen u znanje višestruko će se vratiti u budućnosti. Grad Šabac će u naredne četiri godine maksimalno podržati, obrazovne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i Šabačku akademiju, koju gradimo iz početka jer Šabac treba da bude univerzitetski grad u budućnosti- rekao je gradonačelnik Pajić.

Prisutnima je predstavljen i udžbenik za ruski jezik za odrasle pod nazivom „Ni puha ni pera!“, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji uz podršku kompanije NIS.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa