Info

22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Sutra Šabac obeležava  550 godina od nastanka
JUBILEJI

Sutra Šabac obeležava 550 godina od nastanka

Interesantno je da se rado sećamo mnogih ličnosti iz prošlosti, iako o nekima skoro ništa ne znamo, kojima smo u gradu dali značajna obeležja. O ovoj grodišnjici, velikoj godišnjici, skoro da se ne sećamo, kao da je malo 550 godina postojanja
Grad – naselje koje ima istoriju dugu 550 godina ima danas čime da se ponosi. Šabac je jedan od tih gradova u Srbiji, koji je preživeo niz burnih događaja kao malo koji grad u Srbiji, tako pogubnim po mnogim pitanjima, a ipak je opstao do današnjih dana, još veći i lepši. Iznedrio je brojne umne ljude među kojima su književnici, slikari, muzičari, medicinari, umetnici, političari... preživeo dva svetska rata, posleratnu obnovu i izgradnju, napredovao u svakom pogledu, i bio primer mnogim gradovima u Srbiji. Za neka zaslužna imena grad se pobrinuo da ne odu u zaborav – dao im je imena ulica, trgova, ustanova... Na žalost, moglo je još brige za još mnoge druge.
Ovaj jubilej od 550 godina zaslužuje da toga dana, ne dana možda mesec, da grad bude sav u cveću, u veselju, u isticanju rezultata rada, kulturnim i drugim događajima i napretka na svim poljima ljudske delatnosti. Mi, na žalost, zaboravismo ni manje ni više nego 550 godina od nastanka. Izgleda mislimo da kao što se nova era računa od Isusa Hrista, da istorija Šapca danas počinje od nas. Pa mi još zaneti nekim neistorijskim i društvenim pitanjima zaboravismo jedan takav jubilej – 550 godina od nastanka.
Šabac i dalje neguje tradicije prve varoši u Srbiji s tim što je danas jedini grad u Srbiji, koji nikako da završi svoje lokalne izbore.

Interesantno je da se rado sećamo mnogih ličnosti iz prošlosti, iako o nekima skoro ništa ne znamo, kojima smo u gradu dali značajna obeležja. O ovoj grodišnjici, velikoj godišnjici, skoro da se ne sećamo, kao da je malo 550 godina postojanja.

U pripremi za ovaj tekst za ovaj jubilej, petnaest dana pre toga, u gradu “niko” ne zna da je grad Šabac “starac” sa pet i po vekova postojanja. I ovo je interesantno – Šabac ima dosta toga naprednog od kada je bila prva varoš u Srbiji, a danas te ustanove koje su se time ponosile danas tome ne pridaju nikakav značaj kako bi i dalje održale sebe među prvima.

Šabac se za 550 godina mnogo gradio i razvijao u mnogo težim uslovima – čestim bunama i ustancima za slobodu, svetksim ratovima i uporedo sa velikim siromaštvom – ali je voljom naroda uspevao da se održi i da nam ostavi u nasledstvo bogatu istoriju kojom možemo uvek da se ponosimo.
Danas, u mnogo povoljnijim uslovima u svakom pogledu, teško da možemo nečim značajnim da prevaziđemo pretke da bi se naša pokolenja ponosila nama kao mi našim precima.

Ne može se reći da danas Šabac stagnira u svom napretku i razvoju ali ako se uzmu u obzir naši današnji uslovi, u prvom redu obrazovanje, nismo baš napredovali koliko se moglo.
Ako je ovo napred prekor hajedno svi da nađemo svoje mesto i zaduženje u gradu da se, recimo, za 600-tu godišnjicu grada nas sećaju naši naslednici. Da nam svaki jubilej bude veseliji i uspešniji, da se ponosimo što u svakom pogledu napredujemo kao ljubav prema našim precima koji nam ostaviše ovakav grad.

Šapčani koji nisu znali u centru grada ispred hotela “Sloboda”, kod fontane, ugrađena je spomen ploča na petstotu godišnjicu grada nazvana “kamen znamen”. Poželjno je ko hoće i može, kada tamo prolazi, da u znak zahvalnosti svima koji su kroz istoriju doprineli da naš Šabac bude danas ovo što jeste, da polože cvet. Ko zna – naša pokolenja možda će za neki budući jubilej grada naći neke naše zasluge za sve što im ostavljamo da nas se sećaju.
Šapčani, srećan nam jubilej našeg grada.
S.Stojanović

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa