22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Škola primenjenih umetnosti odabrana
Pilot proba državne mature

Škola primenjenih umetnosti odabrana

Standardizacija državne mature. Ispit i kriterijumi procene neće razlikovati od škole do škole. Zadaci podeljeni na osnovni, srednji i napredni nivo. Prvi pilot krajem oktobra biće sproveden u izabranim školama. - Drugi pilot u maju 2021. godine u svim školama - gimnazije, srednje stručne i umetničke škole
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odabralo pilot-škole u kojima će se polagati prva proba državne mature tokom ovog oktobra. Škola primenjenih umetnosti U Šapcu je izabarana kao jedina umetnička škola likovnog tipa u Srbiji u kojoj će se ovaj projekat pilotirati.
Na umetničkoj maturi će se, u okviru obaveznog dela, polagati srpski jezik i književnost, jedan od ispita sa liste opšteobrazovnih predmeta i umetnički/praktični deo ispita. Učenik može kroz izborni deo mature da izabere još predmeta sa liste koji će mu omogućiti prohodnost na više fakulteta.



-Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izabralo je našu školu kao jedinu umetničku školu likovnog tipa u Srbiji u kojoj će se vršiti pilotiranje projekta umetničke mature, što predstavlja veliki izazov, ali i mogućnost da neposredno, kroz analize rezulatata učestvujemo, u saradnji sa ministarstvom, u poboljšanju samih procedura i zadataka - na nivou Srbije. Državna matura će obezbediti standardizaciju, ravnopravnost i jednakost, jer će svi srednjoškolci, u istim uslovima, sa standardizovanim zadacima i u isto vreme polagati maturski ispit. To omogućava da se učenici na vreme opredeljuju i pripremaju za željene fakultete, s tim što, polaganjem više predmeta u izbornom delu mature, učenik ima mogućnost prohodnosti na više fakulteta - navodi direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić i dodaje da će đaci na raspolaganju imati neophodan vremenski period kako bi se adekvatno pripremili.

-Učenici će na vreme biti upoznati sa kriterijumima upisa na fakultete kako bi se pravovremeno pripremali, ali ono što je karakteristično za našu školu i umetničke fakultete, to je da će umetničkim fakultetima biti ostavljena mogućnost da organizuju dodatne ispite za proveru posebnih talenata i sposobnosti kandidata, ukoliko budu smatrali da je to neophodno, a to je vrlo verovatno.

Generacija učenika koja je upisana školske 2018/2019. godine (sadašnji treći razred) prva će polagati nove nacionalne standardizovane ispite na kraju srednjeg obrazovanja i ona će učestvovati i u pilot-projektima.
-U prvom pilotu krajem oktobra, u našoj školi će se polagati testovi iz srpskog jezika i književnosti i engleskog jezika na uzorku od dva odeljenja trećeg razreda i tom prilikom će se proveravati samo kvalitet zadataka. U drugom pilotu koji se planira za maj 2021. godine simuliranu maturu će polagati ceo treći razred, uz polaganje i umetničkog/praktičnog dela mature – zaključila je direktorka ŠPU

U okviru pomenute selekcije nalaze se i Šabačka gimnazija - za probu opšte državne mature, Tehnička škola - za probu stručne državne mature i Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika - za probu završnog ispita (za trogodišnje obrazovne profile).

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izabralo je ŠPU školu kao jedinu umetničku školu likovnog tipa u Srbiji u kojoj će se vršiti pilotiranje projekta umetničke mature


Standardizacija državne mature znači da se maturski ispit i kriterijumi procene neće razlikovati od škole do škole, npr. ispiti iz opšteobrazovnih ili stručnih predmeta će svuda biti isti, a zadaci će biti razvrstani na osnovni, srednji i napredni nivo.

Pored sertifikacionog karaktera, to jest dobijanja potvrde o uspešnom završetku srednjeg obrazovanja, državna matura će imati i kvalifikacioni karakter za sve učenike koji žele da nastave školovanje.
U toku je pilotiranje državne mature i ono podrazumeva sprovođenje dva pilot-projekta odnosno probe državne mature, kojima će se proveravati i unapređivati procedure, zadaci, organizacija, tehnička podrška... u uslovima što sličnijim pravim ispitima:

-Prvi pilot krajem oktobra biće sproveden u izabranim školama. Uzorak obuhvata oko 100 škola i 5000 učenika.
- Drugi pilot u maju 2021. godine u svim školama - gimnazije, srednje stručne i umetničke škole. Ako pandemija kovida 19 bude dozvolila redovno odvijanje nastave u školama, u drugom pilot-projektu u maju 2021. godine, u kojem će učestvovati sve srednje škole, proveravaće se osim kvaliteta zadataka i procedure definisane pravnim aktima.
Posle pilotiranja, slede detaljne analize rezultata i one će biti dostavljene školama, a zatim i objavljene pre kraja novembra.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa