22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Iz Kalifornije do Male Vranjske
Japanska jabuka

Iz Kalifornije do Male Vranjske

Izgledom podseća više na zeleni paradajz nego na jabuku. Mirisom “vuče” na mešavinu kruške i pomorandže, a ukus je nešto između šljive, kajsije i mušmule
Persimon ili “kaki”, japanska jabuka neobičnog izgleda, mirisa i ukusa, stigla je u dvorište Dobrosava Jovanovića u Maloj Vranjskoj pre dvadeset godina. Sadnica nesvakodašnje voćke preko okeana prešla je avionom u deda Dobrosavljevom koferu, kada je posle dugog niza godina, iz Amerike krenuo da poseti očevo imanje kod Šapca. Pun rod krenuo je posle nekoliko godina, a komšije Jovanovića kažu da voćka nikad nije prskana i da iznova rađa sočne plodove.

- Izgledom podseća više na zeleni paradajz nego na jabuku. Mirisom “vuče” na mešavinu kruške i pomorandže, a ukus je nešto između šljive, kajsije i mušmule. Iz daleka liči na drvo jabuke, ali izbliza opet kao da je u tom malom drvetu udrobljeno nekoliko voćki. Zaista neobično..za sve ove godine ni jedna se grana nije osušila a rađa u grozdovima. Nikad nisam video ništa slično. Mi je zovemo američka jabuka zato što je iz Los Anđelesa stigla u naše selo - kaže jedan od komšija. Naslednici deda Dobrosava i dalje žive u dalekoj Kaliforniji. Kad dođu u zavičaj, pred vratima porodične kuće ih dočeka persimon - japanska jabuka, čija se egzotična aroma prepliće sa mirisom obližnjeg šljivika.

S.Gajić
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa