21. januar 2021.21. jan 2021.
Cenu kukuruza podigli  finansijski fondovi
EKONOMIJA

Cenu kukuruza podigli finansijski fondovi

Kukuruz je u Srbiji od početka ove godine skuplji 12 odsto nego na kraju 2020. godine, rekao je predstavnik Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije” Vukosav Saković.

Kukuruz je u Srbiji od početka ove godine skuplji 12 odsto nego na kraju 2020, i kilogram košta od 19,50 dinara do 22 dinara jer su finansijski fondovi počeli da ulažu novac kupujući na svetskim berzama poljoprivredne proizvode, pre svega taj proizvod, izjavio je Saković.

On je za Betu rekao da su investicioni fondovi počeli da ulažu u poljoprivredne proizvode zbog recesije izazvane zdravstvenom krizom.

„Zbog krize u privredi, kao posledice pandemije virusa korona, smanjene su mogućnosti za ulaganja, pa su se finansijski fondovi okrenuli poljoprivrednim proizvodima”, rekao je Saković.
Dodao je da se svaka promena cene na svetskom tržištu reflektuje i na domaće cene.
Na Produktnoj berzi u Novom sadu prošle nedelje su zaključeni ugovori o kupoprodaji kukuruza po ceni od 19,50 do 21,80 dinara po kilogram u bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a najviša dostignuta cena tog proizvoda, dovezena kupcu, iznosila je 22,20 dinara po kilogramu.

Saković je rekao da finansijski fondovi sada poseduju rekordne količine poljoprivrednih proizvoda i da velike količine kukuruza kupuje Kina.

Tražnja kukuruza je, prema njegovim rečima, povećana uprkos prognozama da proizvodnja kukuruza u narednoj godini neće biti smanjena.
Izvor: BETA

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa