21. januar 2021.21. jan 2021.
Značajni planovi u oblasti turizma
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Bogatiću

Značajni planovi u oblasti turizma

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić tokom posete Opštini Bogatić razgovarala je sa čelnicma lokalne samouprave. Prirodna bogatstva i resursi značajni za domen turizma. Unapređenje postojećih infrastrukturnih projekata i objekata. Želja da Bogatić bude prepoznatljiva destinacija na turističkoj mapi Srbije i mladim ljudima koji će ostati u rodnom mestu
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić tokom posete Opštini Bogatić razgovarala je sa čelnicma ove lokalne samouprave o turističkim mogućnostima plodne Mačve, prirodnim bogatstvima i resursima značajnim za domen turizma, kao i unapređenju postojećih infrastrukturnih projekata i objekata.

Mogućnost razvitka turizma je usko povezan sa energetikom, poljoprivredom. Bogatić je mapiran Nacionalnim projektom „Srbija 2025“, što nam pruža brojne mogućnosti


Ministarka je istakla da postoji značajan potencijal kada je reč o razvoju turizma u Opštini Bogatić, te se pun kapacitet može ostvariti u ovom domenu kroz brojne projekte i investicije uz podršku Ministarstva.

-Mislim da postoji veliki potencijal kada govorimo o ovoj vrsti turizma, pre svega o zdravstvenom i velnes turizmu kada je u pitanju Opština Bogatić. Kao što znamo ova opština je jedna od najboljih i najvećih nalazišta termo-minarealnih voda, ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope, te smatramo da je neophodno unaprediti ovaj segment turizma kroz različite vidove investicija koje je značajnim delom Opština već obezbedila. Dodatno usaglašavanje i koordinacija i sa resornim Ministarstvom turizma, ali i drugim nadležnim ministarstvima doprineće ubrzanom razvoju ove vrste turizma u Bogatiću. Ovo je velika razvojna šansa, kako za Opštinu, tako i za čitav Okrug - pojasnila je ministarka Matić dodavši da je uz ovaj segment moguće unaprediti i druge postojeće blagodeti, ali i kulturno nasleđe Mačve.



-Planiran je dalji razvoj biciklističkih i pešačkih staza. Tu je svakako i Sovljak koji kao posebna vrsta kulturno-istorijskog nasleđe zaslužuje da bude dodatno finansiran i obnovljen. Sve ove vrste sadržaja doprineće ekonomskom razvoju kraja. Važno je napomenuti da je Ministarstvo raspisalo konkurse za infrastrukturne projekte i da započinjemo nov ciklus finansiranja u vrednosti od 600.000.000 dinara. Takođe, izdata je dozvola za pripremne radove na novom mostu na Savi kako bismo krenuli sa izgradnjom auto-puta Ruma-Šabac-Loznica. Sve ide prema očekivanom planu što je važno za Opštinu i to mora iskoristi za razvoj, kako turzzma, tako i ekonomski.

ova opština je jedna od najboljih i najvećih nalazišta termo-mineraalnih voda, ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope, te smatramo da je neophodno unaprediti ovaj segment turizma kroz različite vidove investicija


Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović zahvalio se ministarki na poseti, ukazanom poverenju uz želju da ova lokalna samouprava u narednom periodu bude prepoznatljiva destinacija na turističkoj mapi Srbije i mladim ljudima koji će ostati u rodnom mestu.

-Zahvaljujem se ministarki na poseti i što je svojim dolaskom iskazala podršku u ime Ministarstva i Republike Srbije u našim nastojanjima i projektima u oblasti turizma. Mogu da kažem da je sastanak bio veoma konstruktivan i da su utvrđeni ciljevi i načini rada. Ono što je istaknuto da u narednom periodu treba intenzivnije da sarađujemo. Cilj nam je da Bogatić bude vidljiviji na turističkoj mapi Srbije, prepoznatljiv za investitore, a samim tim i poboljšamo uslove života za stanovnike naše Opštine kako bi mladi ostali ovde.



Iako je padnemija korona virusa značajno uticala na oblast turizma očekuje se da će 2021. biti drugačija, te će fokus Opštine Bogatić biti na unapređenju postojećih sadržaja i manifestacija po kojima su poznati. Hajdučke večeri, Bogat fest i Konjičke trke samo su deo ponude Mačve na koju su ponosni.

-Organizujemo veliki broj manifestacija tokom godine, mada 2020. Nije bila povoljna za turizam nastavićemo da tokom ove razvijamo manifestacioni turizam. Hajdučke večeri tokom održavanja poseti od 10.000 do 12.000 ljudi, Bogat fest, Konjičke trke gde bismo izdvojili Božićne trke koje su veoma poznate, privlače pažnju, te brojke iznose i nekoliko hiljada posetilaca. Nameravamo da nastavimo u tom pravcu - dodaje prvi čovek Opštine Bogatić.

Cilj nam je da Bogatić bude vidljiviji na turističkoj mapi Srbije, prepoznatljiv za investitore, a samim tim i poboljšamo uslove života za stanovnike naše Opštine kako bi mladi ostali ovde


Osvrnuo se i na projekat korišćenja i primene termalnih voda u svrhu banjsko-rekreativnog turizma. Nadležni se nadaju da će planirano biti realizovano kako bi u budućnosti mogli da ponesu status banje zbog blagodeti prirode u svom kraju. Dosadašnja ulaganja bila su usmerena na izgradnju crkve brvnare i obnovu kuće u Etno parku u Sovljaku, a uz pomoć resornog ministarstva planiraju uređenje pratećih objekata i eksponata u Etno-parku Sovljak, opremanje sportsko rekreativnog centra Vasin šib u Crnoj Bari i druge važne segmente.

-Geotermalne vode su osnova razvoja banjskog turizma u našoj Opštini i težićemo da dobijemo status banjskog mesta. Kada je reč o iskorišćenosti, trenutno su dva investitora u opticaju i ozbiljno radimo na projektnoj dokumentaciji. Očekujemo da će tokom ove godine neki od objekata biti u fazi izgradnje.
Radnom sastanku u Opštini Bogatić prisustvovao je načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac koji je posetu ministarke Matić ocenio kao veoma značajan za promociju i unapređenje postojećih ideja i podršku na nacionalnom nivou.

Planiran je dalji razvoj biciklističkih i pešačkih staza. Tu je svakako i Sovljak koji kao posebna vrsta kulturno-istorijskog nasleđa zaslužuje da bude dodatno finansirano i obnovljeno


-Susret sa gospođom Tatjanom Matić bio je odlična prilika za prezentaciju turističkih potencijala Opšine Bogatić i dobijanje smernica, uputstava, načina finansiranja projekata od strane Ministarstva turizma. Bogatić, kao i druge opštine Okruga poseduju veliki turistički poteniijal, te je dolazak ministarke značajan kako bismo ponudu Mačvanskog upravnog okruga povezali u jednu celinu. Uz umrežavanje geotermalnih potenicijala Opštine Bogatić i Vladimirci sa Gradom Šapcem. Znamo da se pomenute lokalne samouprave nalaze na istoj termalnoj „žici“ i neophodno je da to iskoristimo na pravi način. Mogućnost razvitka turizma je usko povezan sa energetikom, poljoprivredom. Bogatić je mapiran Nacionalnim projektom „Srbija 2025“, što nam pruža brojne mogućnosti - naglasio je načelnik MUO Vladan Krasavac.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa