11. mart 2021.11. mar 2021.
BOGATIĆ

Preventivno protiv svinjske kuge

Preventivno delovanje protiv Afričke kuge svinja je imperativ današnjeg razvoja svinjarstva u opštini Bogatić, koja je po ovoj proizvodnji poznata od ranije.

Uz apel proizvođačima da maksimalno poštuju mere zaštite protiv ove opake zaraze, redovno dezinfikuju svoje objekte za tov svinja, da ne kupuju ne obeleženu prasad i sa drugih područja, a najvažnije da ne čuvaju svinje pored Drine, kako bi izbegle eventualni kontakt sa divljim koje su najčešći prenosioci Afričke kuge, to bi uz apel lovcima da prate stanje u lovištu i ukoliko primete uginule divlje svinje to odmah prijave tržišnoj inspekciji i komunalnoj službi, bile osnovne poruke sa sastanka koji su nedavno održali predstavnici opštine Bogatić i ovdašnjeg komunalnog preduzeća sa načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem i načelnicom veterinarske inspekcije Okruga Jasminom Kojčić- Stefanović u Bogatiću.

Ovom prilikom se čula i konstatacija da je opština Bogatić idealna baza za proizvodnju svinja. Tako je bilo nekada, tako je i sada. Odavde gotovo svakodnevno na tržišta širom zemlje i u inostranstvo odlazi veliki broj utovljenih svinja.

Otuda itekako ima opravdanja pomenuti sastanak, budući da je obolenje svinja Afrička kuga već zabeleženo u Braničevskom okrugu, a da za ovu opaku bolest, koja se brzo širi praktično nema leka.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa