31. mart 2011.31. mar 2011.
DUŠAN MIŠIĆ, UČENIK ŠKOLE ZA UMETNIČKE ZANATE

VASKRSNUĆE PISANOG BLAGA

Na tridesetom Međunarodnom likovnom konkursu „Mali bitoljski Monmartr“ učenik drugog razreda, Dušan Mišić, u veoma jakoj konkurenciji, osvojio je „Zlatnu paletu“ , a Škola za umetničke zanate dobila je poziv da u maju mesecu učestvuje na sedmodnevnoj umetničkoj koloniji u Bitolju, Makedonija, gde će ispisivati kaligrafske radove sa odabranim tekstovima koje su za njih upriličili članovi Makedonske akademije nauka i umetnosti
Živimo u vremenu kompjutera i mobilnih telefona, svega onoga što nas udaljava od tehnike lepog i pravilnog pisanja. Prepisivanje knjiga u osami manastirskih biblioteka zamenilo je brujanje štamparskih mašina što je dovelo, kako mnogi umni ljudi smatraju, do dehumanizacije i profanizovanja Božanske reči.
Vreme pobožne tišine isposnica u kojima se uz blagoslov i molitvu ispisuju stranice svetoga teksta, vreme tako daleko od nas, danas oživljava Šapčanin Dušan Mišić, učenik drugog razreda Škole za umetničke zanate.
Rođen je 2. jula 1994. godine u Šapcu. Osnovnu školu završava u Majuru a zatim u Školi za umetničke zanate upisuje obrazovni profil ““ aranžer. Tada nije ni slutio da će mu uparvo ova škola otvoriti vrata istinskoj ljubavi ““ kaligrafiji. Danas, posle dve godine od tog sudbonosnog susreta, mladi Šapčanin, u svom ateljeu tihuje i od zaborava spasava visoko otmenu ćirilsku rukopisnu baštinu punu pobožnosti i gospostva. Prepisujući razne tropare svetaca, molitve, povelje, uverava nas da lepota pisane reči nije zaboravljena.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa