7. april 2011.7. apr 2011.
CENA KRIZE

PUCA GDE JE NAJTANjE

U prva dva meseca u Srbiji izbrisano 2.227 preduzeća i 6.063 radnje. Tokom poslednje dve godine 120.000 radnika je ostalo bez posla, zbog zatvaranja radnji
Posledice krize sa preciznim računima, znaće se tek kada iz nje izađemo. Ali već sada mnoge nedaće se vide golim okom, a pogotovo ih osećaju građani na svojim plećima. Najviše su stradala mala preduzeća i radnje, a upravo ovaj sektor uključujući i srednja preduzeća trebalo je da pomogne u savladavanju tranzicionih muka. Čak je i razvojnom strategijom iz 2003. godine bilo planirano da se svake godine otvori 40.000 malih i srednjih preduzeća u kojima bi bilo zaposleno 80.000 ljudi. I to je u par godina i realizovano i uglavnom je više otvarano radnji i firmi, nego što je zatvarano. Sve do prošle godine, kada se dogodilo da broj ugašenih radnji bude veći od novootvorenih.
Takav negativan trend je nastavljen i u ovoj godini. Prema podacima Agencije za privredne registre samo u prva dva meseca ove godine izbrisano je 2.227 preduzeća i 6.063 radnje. Naravno, najviše su stradale male firme i radnje, jer staro je pravilo da najpre puca tamo gde je najtanje. U poslednje dve godine, zbog toga što su zatvorene radnje, 120.000 hiljada radnika je ostalo bez posla. Najveći ceh domaće krize, zaoštrene globalnim nedaćama, platili su radnje i mala preduzeća. To potvrđuju još neke brojke. Recimo u 2009. godini bez posla je ostalo 75.000 u malim preduzećima. Slična situacija je bila i u minuloj godini. Prošle godine 26.000 preduzeća je izašlo iz sistema poreza na dodatu vrednost. To praktično znači da im je godišnji obrt manji od četiri miliona dinara, što nedvosmisleno potvrđuje pad poslovne aktivnosti.
- I moja firma je pred gašenjem, kaže rezignirano šabački biznismen, ne želeći da mu pominjemo ime. Znate ovi gore su mnogo sujetni, a na našu nesreću u Srbiji sve zavisi od političara. Mesecima se jadamo na visoke i brojne dažbine koje dodatno opterećuju radnje i preduzeća, ali niko nas ne čuje. Povremeno u privrednim komorama se iskukamo na nevolje, damo i predloge šta da se unapredi i na tome se sve završi.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa