7. februar 2019.7. feb 2019.
FORMIRANO SEDAM PODRUŽNICA
UDRUŽENjA POTOMAKA RATNIKA 1912-1920

Pisanim tragom otrgnuti tamnavske besmrtnike od zaborava

Članovi će se baviti i evidentiranjem spomenika i spomen obeležja a želja potomaka ratnika je da u toku 2019. godine naprave bazu podataka sa pouzdanim, validnim podacima o svim ratnicima i nosiocima odlikovanja iz tamnavskog kraja kako bi već naredne godine sve to ostavili budućim generacijama u pisanoj formi
Nedavno je u Koceljevi konstituisan opštinski odbor Udruženja potomaka ratnika “Tamnavski besmrtnici” 1912-1920. Tom prilikom usvojen je i plan rada ove organizacije i doneta odluka o formiranju podružnica po mesnim zajednicama.
–Formirano je sedam podružnica na teritoriji Opštine Koceljeva. Što se tiče planova u toku godine ćemo obeležavati značajne istorijske događaje, intenziviraćemo saradnju sa školama, vojnim garnizonima, istorijskim arhivima, susednim udruženjima i posebno mesnim zajednicama i opštinama. Planiramo i aktivnosti na prikupljanju podataka o učesnicima Balkanskih i Prvog svetskog rata kao i stvaranje baze podataka o odlikovanim učesnicima ratova, ali i prikupljanje podataka o našim zemljacima interniranim u logore- izjavio je predsednik opštinskog odbora Dragan Đermanović i dodao da će jedan od prioriteta biti i omasovljenje udruženja.
Članovi će se baviti i evidentiranjem spomenika i spomen obeležja a želja potomaka ratnika je da u toku 2019. godine naprave bazu podataka sa pouzdanim, validnim podacima o svim ratnicima i nosiocima odlikovanja iz tamnavskog kraja kako bi već naredne godine sve to ostavili budućim generacijama u pisanoj formi.
Sednici su prisustvovali predsednik republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 pukovinik Ljubomir Marković, predsednik okružnog odbora iz Šapca pukovnik Slobodan Živanović kao i pesnik zavičajac Živan S.Filipović.
Obraćajući se članovima udruženja pukovnik Marković je poručio da Savez hoće da inspiriše kroz sve oblike rada, da motiviše i mobiliše, te da u okviru njega postoji 31 udruženje.
–Imamo 24 okružna, šest gradskih i jedno u Francuskoj. Najjače oružje je moralna snaga naroda i njome naoružavamo potomke ratnika. Vi ste potomci slavnog i sjajnog 6. puka. Tu smo da govorimo o njihovom besmrtnom delu- istakao je pukovnik Marković koji je prilikom posete Koceljevi uručio spomenice predsedniku Opštine Koceljeva Dušanu Ilinčiću, pukovniku Slobodanu Živanoviću i organizaciji u Koceljevi.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa