Info

7. februar 2019.7. feb 2019.
NALED

Više od 100 nezaposlenih spremno za izlazak na tržište tradicionalnih rukotvorina

Ministarstvo za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, u saradnji sa NSZ, Etno mrežom i NALED-om uručilo je u svečanom holu Palate Srbija sertifikate za 106 polaznika iz devet gradova i opština Srbije u okviru programa „Rukotvorinama do posla“
Više od 100 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, uspešno je prošlo obuke za ovladavanje tehnikama izrade tradicionalnih rukotvorina i dobilo šansu da, kao samostalni proizvođači kontinuirano ostvaruju prihode kroz otvaranje zanatske radnje ili angažovanje u zanatskim udruženjima na lokalu.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, u saradnji sa NSZ, Etno mrežom i NALED-om uručilo je u svečanom holu Palate Srbija sertifikate za 106 polaznika iz devet gradova i opština Srbije (Beograd, Kraljevo, Bor, Novi Pazar, Kragujevac, Prokuplje, Niš, Subotica i Leskovac) u okviru programa „Rukotvorinama do posla“.
Među polaznicima najviše je bilo žena i polovina je starosti iznad 50 godina odnosno iz ranjivih i teško zapošljivih grupa. Još 43 je u dobi između 30 i 50 godina, kao i desetoro mlađih od 30. Čak 84 je obuke prošlo sa visokim ocenama što ohrabruje da će im nova znanja obezbediti uspešan plasman na rastuće tržište protokolarnih i poslovnih poklona.
Na svečanosti su govorili Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Aleksandar Simonović, predsednik Opštine Prokuplje i Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže, ispred institucija i organizacija koje su realizovale program.
Ministar Đorđević najavio je da će Ministarstvo za rad u saradnji sa NSZ dati kontinuiranu podršku za proizvođače rukotvorina kroz obuke za tržište rada i profesionalnog osposobljavanja u javnim radovima.
- Obuke imaju za cilj podizanje sposobnosti i upošljivosti trajno nezaposlenih, pretežno žena i mladih iz ruralnih područja i, pored prilike da samostalno zarađuju, kvalifikuju se za druge razvojne programe u saradnji s Etno mrežom i NALED-om. Očekujemo da ih podrže i njihove lokalne samouprave. Opštine predstavljaju prvu adresu za pomoć zanatskim udruženjima jer mogu, kao Sombor i Odžaci, da im obezbede prostor za rad i da, kao privreda i država, koriste rukotvorine za svoju reprezentaciju - izjavila je Jovanovićeva.
Uz mentore sa Fakulteta primenjenih umetnosti i 16 vrsnih edukatora iz svih krajeva Srbije, polaznici su tokom dvomesečne obuke i prakse savladali tehnike ručnog tkanja (klečana tehnika), veza i zlatoveza i izrade necane čipke.

Najnoviji broj

21. januar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa