7. februar 2019.7. feb 2019.
DUHOVNA SPREGA DVA NARODA
PRAVOSLAVNI DUHOVNO-PROSVETITELjSKI CENTAR LjUBAV

DUHOVNA SPREGA DVA NARODA

Sve je počelo nestvarno, kada je Vojislav Despot krenuo na pokloničko putovanje u Rusiju. Baćuška Gurije, koji ga je tada prvi put video, oslovio ga je imenom i rekao da će u njegovoj kući biti osnovan Duhovni centar. Posle tri godine, blagoslov je počeo da deluje
„Rusi dolaze!“ Kada se to čuje, znači da će shimonah Varsanufije, veliki ruski duhovnik, koga zovu baćuška Gurije i monah Venijamin opet posetiti hram Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim Livadama. Dugogodišnja saradnja i „duhovna sprega“, kako kaže sveštenik Ilija Jančić, sa monasima iz Sankt Peterburga, donela je mnoge dobrobiti. Spona ovog saveza je Pravoslavni duhovno-prosvetiteljski centar „Ljubav“ iz Zemuna.
Centar od osnivanja sarađuje sa Pravoslavno-prosvetiteljskim centrom pri Hramu svih svetih prosijavših na Sankt Peterburškoj zemlji, koji je osnovan sa blagoslovom njegovog nastojatelja, baćuške Gurija Kuzmina. „Ljubav“ širi i upoznaje bratske i druge narode o vrednostima i značaju pravoslavne vere i kulture za savremeni svet. Svoje ciljeve realizuje putem predavanja, javnih nastupa, publikacija, izdavanja knjiga i časopisa, kulturnih i umetničkih manifestacija.
A sve je počelo nestvarno, onako kako biva kada Bog proviđa. Godine 2006. Vojislav Despot krenuo je na pokloničko putovanje u Rusiju. Kada su stigli u Petrograd, baćuška Gurije pozvao je hodočasnike iz Srbije da dođu kod njega. Vođa puta je imao drugačije planove, ali je baćuška insistirao.
- Kad smo stigli kod njega, oslovio me je imenom „Vojislave“, što je za mene tada bilo nepojmljivo i dodao: „U tvojoj kući će biti otvoren duhovni centar“. Kad je trebalo da krenemo dalje, ponovo je došao do mene, izveo me je iz kola i rekao istu rečenicu. Zaprepastilo me je njegovo viđenje. Gledao me je u oči i blagoslovio. Istog trenutka je prostrujala kroz mene tako snažna energija da sam se rasplakao kao malo dete. Pola sata sam plakao, kaže Despot, predsednik Centra.
Nosio je blagoslov oca Gurija nekoliko meseci, zbunjen, ne znajući šta da radi. Opet je otišao u Rusiju i, ovaj put, pozvao starca da dođe u Srbiju. Baćuška je poneo ikonu Brzopomoćnicu i spavao kod svog novog prijatelja i brata u duhu. „Ovde je moj manastir“, rekao mu je, osveštao ikonu i kropio vodom: „Ovo niko ne može razvaliti“.
- Njegov blagoslov sam nosio tri godine dok nisam sreo vladiku Amfilohija i sve mu ispričao. Nije mi poverovao. Tražio je da dođem kod njega u Patrijaršiju da mu detaljno sve ispričam. I dalje nije verovao. Bilo je čudno i njemu, i meni. Mitropolit je odlučio da pozovemo starca.
„Vojislav mi je ispričao za duhovnu školu“, upitno je intonirao rečenicu vladika Amfilohije. Baćuška mu je odgovorio da je dao blagoslov i naglasio: „Ne zaboravite da će tako biti“. „Ovo je sveti starac“, rekao je mitropolit, „sa njim se nije igrati, i ja dajem svoj blagoslov“.
- Tako je počelo. Baćuška me je polako duhovno uzdizao, stepenik po stepenik. Tek kad bi bio siguran da stojim na čvrstom tlu, vodio me je dalje. Čim sam čuo da nameravaju da grade hram Svetom knezu Lazaru u Rusiji, odmah sam se zainteresovao.
- Kada mi je Voja, koga odavno poznajem, ispričao o čemu se radi, prepoznala sam sebe u toj priči zato što mi je knez Lazar pomogao da dobijem dete, ali sam rekla da nisam dostojna. „Niko nije“, odgovorio mi je. Nisam bila duboko u veri, ali, u susretu sa ocem Varsanufijem i atmosferi radosti, polako sam ulazila u veru i prihvatila svoj zadatak, kaže Tatjana Batak Petrović, potpredsednica centra.
Pred odlazak u Rusiju, odlučili su da daruju krst srpsko-vizantijskog stila, zato što će budući hram posvećen Svetom knezu Lazaru biti sagrađen u tom stilu. Kada su otišli po krst, ispostavilo se da nije urađen u Batajnici, gde su ga naručili, nego u selu kod Kruševca, odakle je vojska kneza Lazara krenula na Kosovo. U Rusiju su poneli krst sa zapisom Svete zemlje, kamenje sa Svete gore, ispod Ostroga, zemlju sa Kosova i krst iz Dečana. Sve su to položili u temelje hrama.
Prošle godine, na Vidovdan, osveštani su temelji crkve koja se gradi u Kingisepu, na samom zapadu Ruske Federacije, a posvećena je srpskom i ruskom svetitelju – Knezu Lazaru i Nikolaju Drugom Romanovu. Potom su održani Dani srpske kulture u organizaciji Vlade Lenjingradske oblasti i Centra „Ljubav“.
- Nameravamo i ove godine, da organizujemo Dane srpske kulture u Rusiji, a planiramo i da pozovemo ruske istoričare da učestvuju na konferenciji u Srbiji. Administracija lenjingradske oblasti prepoznala je našu iskrenu nameru da povežemo duhovne i kulturne vrednosti dva bratska naroda.
Stožer cele priče je starac Varsanufije (baćuška Gurije), koji je, iako u osamdeset prvoj godini, duhovno krepak i pun radosti. Duhovni je otac brojnim vernicima, ruskim vladikama i političarima, kao i osnivačima Pravoslavnog centra „Ljubav“.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa