Berza

  • aero 810 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 4.550 ▲ 0,84%
  • gmon 2.001 ▼ -0,10%
  • impl 3.301 ⚫ 0,00%
  • kmbn 3.280 ⚫ 0,00%
  • mtlc 1.887 ▼ -0,21%
  • niis 683 ▲ 0,44%
  • stup 6.600 ▲ 8,13%
  • svrl 540 ▼ -0,18%
  • tgas 12.450 ▲ 0,40%
(19. maj 2011.)
ŠABAČKE PRIČE - SLOBODAN ĆURČIĆ

OVDE RADIO ŠABAC

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama, prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (14)
Rođen sam 1936. godine u Užicu, daleko je to bilo, i provlačio sam se uz mog pokojnog oca , pored tenkova, Četnika, Švaba... tad sam prošao i ostao živ - priča danas Slobodan Ćurčić, o dobu i strahotama svog detinjstva. Otac Kosta je bio prvi predsednik Narodno oslobodilačkog odbora u Užicu i trpeo represalije okupatorskog režima, dok je majka Jovanka jedva izbegla smrt u izbeglištvu u Mačvi. Potom su se obreli u Šapcu gde je Slobodan proveo detinjstvo i školske dane.
Kao student prava bio je sekretar kluba studenata u Šapcu kada je organizovan prvi studentski festival i druge manifestacije kojih se i sada rado seća. Već tada ga je privlačilo novinarstvo pa je uz Branu Škulića to i počeo u Šapcu. Bio je neko vreme i u Radio Beogradu na probi, i kako kaže da ne beše Slobodana Bosiljčića tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika i Miće Orlovića koji je bio zaista figura, možda bi tu i ostao ali zbog bolesti majke vratio se u Šabac, i ne kaje se. U “Glasu Podrinja“ tada je bio momak za sve.
- Dok oni okom ja skokom, i tako je bilo , nekako uspeo sam zahvaljujući Viti Bujišiću, koji je zaista procenio moju prilježnost novinama, uspeo sam da se zaposlim u “Glasu“ 1961. posle dugog volonterskog rada. E, onda je 1969. godine došao radio, bila je to moja ljubav. Tada se pričalo radio je budućnost, i tačno je jer je onda u ovoj sredini radio sve značio, danas ima sto radija, svaka sredina ima svoje, kažu da brinu o slušaocima i čitaocima, ma ne, brinu kako da uzmu novac. A onda je radio bio nešto drugo, sve i svja, pomoć, uzdanica i uput u bilo kakvom poslu - podseća na početke radio novinarstva u ovom kraju Slobodan Ćurčić, novinar koji se prvi oglasio u novonastalom Radio Šapcu. Radilo se tada sve, po potrebi, od politike, privrede, izveštavanja ili direktnih prenosa sa komunalnih akcija i događaja, do praćenja sportskih susreta kojih je bilo u izobilju. Učio je od sportskih radnika, trenera i sportista mnogo toga što bi mu doprinelo uspešnom sportskom novinarstvu. U to vreme u Loznici je postojala radio stanica a u Šapcu su izlazile novine, ali razvoj privrede i ostalih delatnosti zahtevao je i formiranje radija u ovoj sredini.

Najnoviji broj

17. oktobar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa