19. maj 2011.19. maj 2011.
U SREDU 11. MAJA U OPŠTINI VLADIMIRCI

PATRIJARH PLENIO PAŽNjU

Njegovu Svetost, dočekao je Episkop šabački Lavrentije, predsednik opštine Vladimirci Vladica Marković, načelnik Mačvanskog okruga Svetomir Vešić i brojno sveštenstvo
Poglavar Srpske Pravoslavne crkve Patrijarh Irinej, u pratnji ministra za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, i par poslanika posetio je ovu varošicu a, povodom, vraćanja matičnih knjiga crkvi, koje su preuzete radi prepisivanja 1946. godine a, tog dana, vraćene u zdanje koje je za tu priliku uređeno tik uz crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla.
U prigodnom protokolu koji je usledio, potpisan je sporazum o vraćanju matičnih knjiga između Patrijarha i ministra kao predstavnika Republike Srbije.
- Svečani trenutak vredniji je upravo zbog toga, što je jedna mala varošica, prva u Srbiji preuzela na sebe odgovornost da ovaj posao uradi. Do kraja, odnos crkve i države se diže na viši nivo a ovaj dan čini velikim, govorili su viđeni gosti.
Predsednik opštine Vladimirci, Vladica Marković istakao je zadovoljstvo što su bili prvi, i brzinu kojom je uređen prostor gde će knjige biti smeštene.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa