30. jun 2011.30. jun 2011.
POMEN MILIĆU OD MAČVE U BOGATIĆU

JOŠ SVETLE BOJE UMIVENE MAČVOM

Upravnik pošte u Bogatiću Zoran Ostojić, jedan od najzaslužnijih za umetnikov veliki povratak zavičaju, zajedno sa prijateljima i poštovaocima, ne zaboravljaju ga ni jedanaest godina posle smrti. Pomen u crkvi Rođenja presvete bogorodice u Bogatiću služio starešina hrama Dušan Ostojić, a sećanje obeleženo i kod kolebe Žiće Kolarića u Klenju
Milić od Mačve, počivši, znameniti mačvanski i srpski slikar,često je govorio kako njegov život dobija jarke boje, kad se nađe u društvu, bilo gde među Mačvanima. Ponosio se što je rođen na selu i isticao kako ga je selo formiralo, probudilo i oplemenilo mu dušu. Na njegovim slikama, pogotovo iz studentskih dana, često su se nalazile kolebe, simbol jednog vremena u kojem su se više rađala deca i legende. Iz jedne takve u Nakućištu ( seoski atar u Belotiću) Milić Stanković ( kasnije je svome imenu dodao ono od Mačve) se šezdesetih godina vinuo u svet slikarstva i dostigao svetsku slavu.
Zbog toga je, upravnik pošte u Bogatiću Zoran Ostojić sa prijateljima, poštovaocima života i dela znamenitog slikara, i ove godine organizovao pomen velikom umetniku, najpre u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatiću, a potom i kraj kolebe Žiće Kolarića u ataru Klenja, bliže Drini, koju još zovu “Hajdučka koleba“, misleći da je tu često sa svojom četom navraćao hajduk Stanko, znameniti junak Janka Veselinovića.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa