28. novembar 2019.28. nov 2019.
Prošlost kroz sadašnjost i budućnost
„Paralelne stvarnosti Srbije i Kosova: Sećanja na NATO intervenciju”

Prošlost kroz sadašnjost i budućnost

Oko 30 fotografija Imre Saba, Miloša Cvetkovića i Vuka Brankovića, iskusnih ratnih reportera. Cilj projekta i izložbe da ukažu i podsete da su se stradanja i srpskih i albanskih civila istovremeno dešavala na oba područja tokom trajanja NATO intervencije
Često zaboravljamo da su žrtve civili, ali i da mi nismo doneli odluku da neko ubija druge ljude u naše ime, bez obzira koje nacionalnosti ili veroispovesti su oni. Posledice ratnih sukoba osećamo i danas, a ne znamo ko je odgovoran za to. Nadam se da će oni koji se nalaze u vrhu vlasti, bilo da govorimo o lokalnom ili republičkom nivou uvideti koliko je važno da razgovaramo o ovoj temi. To nije moguće svuda, zato što živimo u nekoj vrsti okupacije, ali se ipak nadam da ćemo prevazići politički nivo. Prošlost se završi, a sećanje ostaje i postaje deo sadašnjosti, a zatim i budućnosti - istakla je Jelena Grujić Zindović osnivačica Kardana povodom projekta i izložbe „Paralelne stvarnosti Srbije i Kosova: sećanja na NATO intervenciju”.
Oko 30 fotografija Imre Saba, Miloša Cvetkovića i Vuka Brankovića, iskusnih ratnih reportera i najboljih fotografa Srbije, odabrali su i producirali Igor Čoko, osnivač GRAINA-a i Jelena Grujić Zindović, i prezentovali javnosti u okviru pomenute postavke koja je do 1. decembra otvorena u Galeriji „Vladislav Lalicki“ Šabačkog pozorišta.
Ove dve organizacije pokrenule su projekat sa ciljem da ukažu i podsete da su se stradanja i srpskih i albanskih civila istovremeno dešavala na oba područja tokom trajanja NATO intervencije, i ne samo od NATO bombi. Okosnica je zanemarena činjenica u srpskoj javnosti, da su nedužni ljudi stradali u isto vreme na obe teritorije.
-Šabac je još jednom pokazao da je otvoren grad i da ne postoje teme o kojima ne može da se razgovara, ili ne sme da bude javnog života. Važno je da vidimo posledice pogrešne i anticivilizacijske politike koja nas je trajno obeležila. Zbog toga ne treba da ih stavimo pod tepih, nego da iskoristimo svaki trenutak i priliku da o tome govorimo, jer prošlo je više od dve decenije kako su završeni ratni sukobi, a posledice osećamo - naveo je član Gradskog veća Igor Marsenić.
Fotoreporteri su svedočili događajima koje su zabeležili, a u okviru postavke prikazuju do sada neobjavljene snimke u srpskim medijima.
-Izložbe ovog tipa su veoma važne posebno za mlade, kako bi uvideli da neke opasnosti nikada prolaze i na budućim generacijama ja da ne dozvole da se ponove - pojasnio je fotograf Imre Sabo.

Profesionalnost na prvom mestu
-Ukoliko čovek časno i profesionalno obavlja svoj posao, bez ikakvih kalkulacija, onda je sve dobro i etički. Etiku propisuju ljudske zajednice, i u zavisnosti od toga kojoj pripadate morate tako i da se ponašate. Ipak, u ratno vreme etika je nešto sasvim drugo i ne postoji ni logika, samo nerazumno ratovanje, jer meci su neumoljivi - rekao je Imre Sabo.


M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa