14. jul 2011.14. jul 2011.
ZAPIS SA NAJDUŽE ZAVIČAJNE REKE

BITVA JE KRŠTENICA MAČVANA

Izvire u dubljanskom ataru Gaj. Kraj njenih obala mnogi su odrasli. Znala je da bude majka, ali i maćeha
Udolina u dubljanskom ataru Gaj na njivi nedaleko od saobraćajnice Bogatić Zminjak, svedoči da je na tom mestu bilo izvorište Bitve, najduže zavičajne reke Mačvana, čiji tok obuhvata više sela. Danas, izvorište je presahlo, a u daljem toku reke, vode ima na retkim mestima.
U donjem uglu fresko slike“ Metamorfoza Mačve na Bitvi“, Milića od Mačve na zidu hotela Bogatić, upisani su stihovi seljaka pesnika Bore Simića iz Glušaca, velikog zaljubljenika u Bitvu, koji je kraj njenih obala odrastao i momkovao:
Bitva, reko, kad Glušce umivaš
Da li i ti nekad, moje pesme snivaš?
Presecaju je tri puta
Bitva je samo povremeno pod vodom, koju dobija najviše od Drine. U Dublju se od nje odvaja jedan krak u desno i vraća, opet u reku. Taj krak zovu Bitvić. Istorijski tragovi govore da se nekada Bitvić protezao niže susednog sela Belotić, Velikim poljem.
Gornju polovinu Bitve presecaju tri puta. Dva iz Bogatića, za Metković i Glušce i jedan iz Glušaca za Radenković.
Poratnih godina, često je plavila plodne oranice duž toka. Kasnije su iskopani mnogi kanali i nasipi koji su smanjili nivo podzemnih voda, a reka mladosti, kako su je mnogi Mačvani zvali, presušila je na više mesta. Stariji žitelji, kao Milenko Kovačević iz Dublja, pamte da su na njoj postojale četiri vodenice: Jedna u Dublju, a tri kod Glušaca, prema Radenkoviću. Niže Mačvanskog Metkovića Bitva se odvaja udesno. Taj rukavac zovu Mandača i samo je povremeno ispunjen vodom.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa