15. septembar 2011.15. sep 2011.
BALTIČKE ZEMLjE

ESTONIJA

Ni Visoki Herman ““ ni Debela Margareta
Donji grad je bio država u državi ““ ujedno i priča za sebe.
U njemu su prvobitno živeli robovi, pa radnici koji su učestvovali u izgradnji zida; neki od njih su ostajali i postajali siromašni sloj, većinski u ovom delu grada. U to vreme je bilo opasno po život ako neko iz Gornjeg, zađe u Donji grad - ili obrnuto.
U prilog tome juš uvek se priča o jednom siromašku koji je neznano kako zalutao GORE, “oskrnavio prostor“, pa su mu gospoda visokog roda odmah oduzela ““ život! Ubrzo je usledila odmazda, pa je bankar iz Gornjeg grada morao proći kroz Donji da bi se ukrcao u lučki brod: naravno, da do njega nikad nije stigao jer ga je zadesila ista sudbina kao siromašnog prethodnika. To je bio dovoljav razlog za zlu krv i razdvajanje dve četvrti.
Zid je dugačak dva kilometra i trista metara - zovu ga Veliki German. Iza te “debele“ granice nemačkih neimara susrećemo Debelu Margaretu ““ široku kulu iz 16-og veka u kojoj su nekad bile “glavne“ četiri puškarnice.
Za razliku od Gornjeg grada - celokupni život Talina odvija se u Donjoj četvrti gde u bilo koje doba dana i noći vri kao u košnici (a tek u luci, uzvikuju domaćini)!

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa