Инфо

15. септембар 2011.15. сеп 2011.
БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ

ЕСТОНИЈА

Ни Високи Херман ““ ни Дебела Маргарета
Доњи град је био држава у држави ““ уједно и прича за себе.
У њему су првобитно живели робови, па радници који су учествовали у изградњи зида; неки од њих су остајали и постајали сиромашни слој, већински у овом делу града. У то време је било опасно по живот ако неко из Горњег, зађе у Доњи град - или обрнуто.
У прилог томе јуш увек се прича о једном сиромашку који је незнано како залутао ГОРЕ, “оскрнавио простор“, па су му господа високог рода одмах одузела ““ живот! Убрзо је уследила одмазда, па је банкар из Горњег града морао проћи кроз Доњи да би се укрцао у лучки брод: наравно, да до њега никад није стигао јер га је задесила иста судбина као сиромашног претходника. То је био довољав разлог за злу крв и раздвајање две четврти.
Зид је дугачак два километра и триста метара - зову га Велики Герман. Иза те “дебеле“ границе немачких неимара сусрећемо Дебелу Маргарету ““ широку кулу из 16-ог века у којој су некад биле “главне“ четири пушкарнице.
За разлику од Горњег града - целокупни живот Талина одвија се у Доњој четврти где у било које доба дана и ноћи ври као у кошници (а тек у луци, узвикују домаћини)!

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa