23. decembar 2021.23. dec 2021.
Dr Slobodan Popović, direktor OB “Laza K. Lazarević”

Dr Slobodan Popović, direktor OB “Laza K. Lazarević”

NIKADA VIŠE OPREME ZA OPŠTU BOLNICU ŠABAC

Sve angažovano za dobrobit pacijenata

Oprema koju je Bolnica dobila stigla je od Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, različitih fondacija i šabačkih privrednika koji su tokom poslednjih godina mnogo pomogli ovoj ustanovi. Od početka epidemije akcenat je stavljen na opremu koja je neophodna kovid pacijentima, zaštitnu opremu za zaposlene, a ogroman posao je urađen na povećanju kiseoničkih mesta razvođenjem kiseonika po sobama
Za relativno kratko vreme u Opštu bolnicu “Dr Laza K. Lazarević” stigla je velika količina medicinske opreme. Kako se radi o modernim, sofisticiranim aparatima, početak njihove primene morala je da prati i obuka zaposlenih za rad na njima. Istovremeno, značajan broj lekara je na specijalizacijama i subspecijalizacijama. Kada se ovome doda da je u toku izrada projekta za rekonstrukciju šabačke zdravstvene ustanove, izvesno je da će u narednom periodu građani Šapca dobiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu u savremenim uslovima i po visokim standardima.

Upozorenje
Peti talas korone je već zahvatio mnoge evropske zemlje i očekuje se i kod nas. Zbog toga iz Opšte bolnice apeluju da se poštuju mere, izbegavaju skupovi, a pre svega da se nevakcinisani vakcinišu, kao i oni koji su primili dve doze da na vreme odu po svoju treću dozu. Vakcina će sigurno sprečiti teže oblike bolesti.


-Pre epidemije naša vizija je bila unapređenje pojedinih segmenata zdravstvene usluge kako bi se kvalitet rada i lečenja podigao na viši nivo. Akcenat je bio na razvoju interventne kardiologije, minimalno invazivnih hirurških procedura, ali i razvoj svih ostalih službi. Sa dolaskom kovida fokus je premešten na to da se ustanova prilagodi uslovima epidemije, a aktivnosti usmerene na nabavku opreme i edukaciju kadrova su prekinute. Aktivno smo adaptirali ustanovu i nabavljali opremu kako bi što bolje zbrinuli kovid pacijente, navodi direktor šabačke bolnice dr Slobodan Popović.
Oprema koju je Bolnica dobila stigla je od Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, različitih fondacija i šabačkih privrednika koji su tokom poslednjih godina mnogo pomogli ovoj ustanovi. Značajne donacije stigle su pre epidemije.



-Dobili smo najsavremeniji laparoskopski stub za službu operacionog bloka, koji zadovoljava potrebe hirurgije, ortopedije i ginekologije. Službi oftamologije stigao je savremeni aparat za operaciju katarakte. Operacioni blok je dobio novu centralnu sterilizaciju. Službi urologije stigao je uretero renoskop. Za službu patologije nabavljena su dva savremena mikroskopa, od kojih je jedan sa kamerom, tako da može da se uspostavi direktna komunikacija sa konsultantima u Beogradu. Dobili smo torokalni aspirator za drenažu grudnog koša, kao i rendgen aparat koji je postavljen u zgradi grudnog, za potrebe pneumoftiziologije. Služba fizikalne medicine takođe je unapređena pomoću dva savremena aparata, na kojima mogu da budu po dva pacijenta istovremeno, navodi dr Popović.
Od donatora je stiglo i oko 150 polovnih kreveta iz Danske, Italije i Švajcarske. Radi se o krevetima koji su izuzetno savremeni, a kakve šabačka bolnica nije imala.

Između kiseonika i respiratora
Tokom četvrtog talasa u O.B. su stigla dva haj flou aprata, kao i dva aparata za anesteziju koja imaju integrisan haj flou sistem. Ovu opremu šabačka ustanova nije imala, a važna je za pacijente kojima treba veći protok kiseonika od onog koji mogu da dobiju na sobnim protokomerima, a nisu za respirator.
-Sobni protokomer ima protok kiseonika 15 litara, a haj flou aparat 60 litara. Mnogo je jednostavniji od respiratora koji ima ful fejs masku i tubus. Stvara manji pritisak na pluća. Koristiće se i za nekovid pacijente koji imaju respiratornu slabost i potreban im je kiseonik, navodi dr Popović.


Od početka epidemije akcenat je stavljen na opremu koja je neophodna kovid pacijentima, zaštitnu opremu za zaposlene, a ogroman posao je urađen na povećanju kiseoničkih mesta razvođenjem kiseonika po sobama. Takođe, renovirana je i zgrada Infektivnog. Naravno, sva dobijena oprema služiće i nekovid pacijentima.



-Radili smo prvenstveno na nabavci respiratora, razvođenju medicinskih gasova i pravljenju kiseoničkih mesta. Nabavili smo i protokomere, koncentratore, pacijent monitore, EKG aparate, defibrilatore, gasne analizatore, sve za potrebe lečenja kovid pacijenata, za jedinice intenzivne i poluintenzivne nege. Dobili smo i još jedan stacionarni i tri mobilna rendgen aparata. Zgrada infektivnog je sagrađena 1984. godine i od tada na njoj ništa nije rađeno. Uradili smo hidroizolaciju, novi ulaz, nabavili lift-kolica, navodi dr Popović.

Tokom perioda epidemije dobijeno je i jedno savremeno sanitetsko vozilo. Takođe je stigao pokretni rendgen aparat koji može da snima i kada pacijent leži i koristi se za hirurgiju, ortopediju i intenzivnu negu.

Specijalizacijama do novih stručnjaka
Paralelno sa modernizacijom opreme u Opštoj bolnici radi se i na podizanju stručnosti zaposlenih. Trenutno se na specijalizacijama i subspecijalizacijama nalazi oko 35 lekara, a na proleće će početi specijalizacije za još četiri. Specijalizacije su dobijene za službe gde postoji deficit kadra ili se on očekuje zbog starosne strukture, to su, pre svega, interno, anestezija, ORL, oftamologija.


-Službi ginekologije je nedostajao fetalni CTG monitor i nabavili smo dva. Očekujemo ureteroskop za službu urologije, tri ultrazvučna aparata za službu ginekologije, pedijatrije i radiologije i oni treba da stignu već u januaru. Planiramo i nabavku novog operacionog stola, ekstenzionog, gde mogu da se rade nove procedure, ali i da se kvalitetnije obavljaju one koje se već rade. Dobijamo i najsavremenije nove krevete za jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i za crvenu i za zelenu zonu, kao i dva parna sterilizatora. Očekujemo i novo sanitetsko vozilo, navodi dr Popović.
Svaka nabavka opreme je u neraskidivoj vezi sa obukom zaposlenih za rad na njoj. Oprema je modernija i zahteva edukaciju pre nego što bude puštena u upotrebu.

Urađeno je i 2.500 metara kvadratnih parkinga, prema Rodi. To je privremeno rešenje do početka rekonstrukcije. Služi i zaposlenim i pacijentima i na ovaj način je rešen problem parkiranja u krugu bolnice.



Trenutno je u izradi Generalni projekat i analiziraju se prostorne potrebe prema savremenim standardima, posle čega će analizirati društveni i ekonomski aspekt. Kada se uzmu u obzir ovi parametri odlučiće se da li će se graditi nova bolnica na novoj loakciji ili će se postojeća etapno rekonstruisati. Planirano je da se do marta iduće godine studija opravdanosti sa generalnim projektom podnese na saglasnost Državnoj revizorskoj komisiji.

Nova zaposlenja slede u januaru. Posao će dobiti četiri doktora, osam sestara, pet spremačica.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa