30. decembar 2021.30. dec 2021.
Arizona na šabačkom hipodromu

Arizona na šabačkom hipodromu

LjUBIŠA ĐUKIĆ: TAMO AMO PO ANALIMA KONjIČKOG SPORTA U ŠAPCU I OKOLINI

Arizona, perjanica štale Venera Vas

Sa 26 godina, povučena iz takmičenja zdrava, danas u priplodu, a svojevremeno, u trkama brza kao munja, „zablistala“ osvajanjem Srpskog derbija. Dobre rezultate ostvarili Neoplan i Miraž, a vlasnici otac i sin, Duško i Nenad Vasiljević, trenutno u strogo domaćem odgoju imaju više konja u koje polažu velike nade
Duško Vasiljević iz Jevremovca, rođen u Ševaricama, ljubav prema konjičkom sportu nasledio je od majčinog oca Tadije Manjenčića, poznatog odgajivača trkačkih konja pre Drugog svetskog rata.
Od njega je između ostalog ostala kobila Endinka sa kojom su na trkama konja učestvovali Duškovi otac i majka, Ivan i Danica.

Preseljenjem u Šabac Duško je počeo intenzivno da se druži sa šurakom, velikim zaljubljenikom u konje Mikom Nedićem koji je ove plemenite životinje držao u treningu kod čuvenog Ace Markovića. Bilo je to krajem osamdesetih godina. Tako je došao do svojih prvih konja Mis Petoske i Miras pet. Njih je Aca uvezao iz Engleske 1995. godine.

- Već sledeće godine kod nas dolazi Arizona. To je naša najtrofejnija kobila, a „zablistala“ je osvajanjem Srpskog derbija. Učestvovala je 1999. godine u čuvenoj trci osvajača derbija, osim Natalije. Pamtim njene pobede u Karađorđevu, potom u trci Vojske Jugoslavije, a osvojila je i veliki pehar Opštine Bogatić. U Šapcu je ostvarila pet pobeda, a nisu zanemarljivi ni njeni rezultati ostvareni na hipodromu u Beogradu, kaže Duško Vasiljević, koji je na čelu štale Venera Vas dobio dostojnog naslednika, sina Nenada.

Arizonu su povukli sa takmičenja, zdravu i bez povreda u priplod. I sada daje dobre naslednike, u 26 godini života. Još je Arizona „perjanica“ štale Venera Vas.
Svojim dobrim rezultatima nametnuo se i ždrebac Neoplan. Njega su Vasiljevići kupili u Majuru od starog, iskusnog konjara Koste Filipovića, poznatijeg po nadimku Koja Glavonja. Neoplan je iz čuvene Karađorđevske linije N. Pobedio je u Podrinjskom derbiju 2000. godine u Šapcu, a proglašen je i dve godine kasnije za najbolje grlo ovog hipodroma. Iste godine proslavio se u trci „Surčin“, isključivo konja domaćeg odgoja, koja je imala i najveći nagradni fond za to vreme( 10.000 nemačkih maraka).
Neoplanu je česti ljuti rival bio Arnado, a ukupan zbir njihovih obračuna u trkama je nerešen (3 : 3).

Neoplan sa Željkom Ilićem pred podrinjski derbi


- Dobro je trčao i naš Miraž, koji je karijeru započeo kod Belog Rosića iz Glušaca, dodaje Duškov naslednik na „kormilu“ štale Nenad Vasiljević.

Miraž u padoku kod kuće


Vraćajući se na početak ove priče, treba potvrditi da je prve konje za Vasiljeviće iz Engleske uvezao Aca Marković. Od 2005. intenzivnije sarađuju sa poznatim konjarom Žarkom Dragićevićem. Nenad posebno ističe konje koji su „ponikli“ iz te saradnje. To su: Meaning ful, Dir doktor, Lajka, Mon Dragon, Tutankamon...

Sa svojim konjima, a do sada ih je kroz štalu prošlo tridesetak uspešno su se takmičili i u Nevesinju. Trenutno dosta truda i rada ulažu u domaći odgoj, koji i po njihovom mišljenju zaslužuje više ulaganja.

Po liniji M velika su očekivanja od tri grla, a posebno od Arizoninog sina koji je potpuno odgoj štale Venera Vas.

Ivanjdan


Konje pomenute štale trenirali su: Aleksandar Marković, Šandor Kovač, Peter Tolvaji, Dragan Živanović-Garimud, Slobodan Maletić...

A u sedlu galopera štale Venera Vas, najčešće su sedeli: Željko Ilić i Saša Trbojević, ali i mnogi drugi iskusni jahači.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa