4. april 2024.4. apr 2024.
Foto: Canva

Foto: Canva

Feljton-u zdravom telu zdrav duh

Dijeta, pravilna ishrana, ili stil života?

Kombinovanjem saveta stručnjaka, osluškivnjem i prilagođavanjem individualnih potreba organizma, možemo postići svoje ciljeve vezane za zdravu ishranu. Ovavezno se konsultujte se sa stručnjakom za ishranu, ili lekarom pre nego što započnete bilo koji novi režim ishrane ili vežbanja
Sigurno ste nekada pomislili. „Da mi je samo nekoliko kilograma manje. Od sutra krećem sa dijetom. Moram da imam kilažu kao sa 25, 35 godina. Nosim isključivo veličinu S. Do leta samo da skinem još tri kilograma. Malo se odreknem hrane zbog te proslave, a kasnije mogu da jedem sve što poželim.“

Potreba i želja da izgledamo najbolje što je to moguće često nas dovodi do nerealnih očekivanja, odnosa prema telu i sopstvenom izgledu. Verovatno ne možete da se setite neke osobe koja bar jednom nije pokušala, ili držala dijetu. Pod terminom dijeta često podrazumevamo rigorozne načine ishrane i savete preuzete sa interneta, časopisa, ali neretko i od prijatelja. Jer je baš taj prijatelj izgubio tih famoznih tri kilograma koji nam prave problem. Kao što ni „višak“ kilograma nije nastao preko noći, tako neće ni nestati. Uzroci mogu biti različiti, od neadekvatne ishrane, preko fizičke neaktivnosti do određenih medicinskih stanja. Uvek je preporuka da se obratite lekaru, ili stručnjaku koji će vam pomoći da utvrdite tačna razlog, a zatim započnete sa rešavanjem. Kombinovanjem saveta stručnjaka, osluškivanjem i prilagođavanjem individualnih potreba organizma, možemo postići želje i ciljeve vezane za zdravu ishranu. Obavezno se konsultujte sa stručnjakom za ishranu, ili lekarom pre nego što započnete bilo koji novi režim ishrane ili intenzivnog vežbanja.

U redovima koji slede prenosimo vam iskustva naših sugrađanki kada je ishrana u pitanju i napominjemo da su to individualna iskustva. U narednom broju razgovaramo sa stručnjakom na ovu temu, a vas pozivamo da nam prosledite svoja iskustva i razmišljanja na temu zdrave ishrane. Šta je za vas dijeta, a šta zdrava i pravilna ishrana?

Balans je ključ svega
„Moje iskustvo sa keto dijetom je pre dve godine bilo sjajno, dok sam početkom ove godine ponovo pokušala, samo što su rezultati izostali. Bucmastija slika u ogledalu me je nagnala oba puta da se odlučim za dijetu, ali sam ipak zdravlje stavila na prvo mesto- odsustvo nadutosti u stomaku i poletna energija zaista nemaju cenu. Unos masti i proteina kroz meso, sir i gomilu povrća mi je teže pao nego odricanje od čokoladica uz jutarnju kafu. Bila bih presrećna kada bi postojala neka dijeta u kojoj je krompir i pasta dobrodošla! Spoznala sam da je mnogo lakše ući u ketozu tokom toplih dana i ono što je bilo ključno za smanjenu kilažu tada je fizička aktivnost- mnogo šetnje, vijača, basket, ponovo šetnja.

Teodora Milenković, Foto: privatna arhiva


Januar i februar definitivno nisu pogodni za ovo, jer, ako stavim po strani praznike, kretanje je bilo smanjeno na minimum. Ne znam da li bih se opet nekad odvažila na bilo kakvu dijetu jer uviđam da je poenta balans – da jedem šta mi je drago ali i da se mnogo više krećem, što predstavlja veći izazov od bilo čega drugog.“ (Teodora Milenković)

Saveti stučnjaka kao spas
„Najveći deo života sam bila ona koja najviše jede, a najmršavija je. Tako sam bez griže savesti „tamanila“ ogromne količine grickalica, testenina, peciva, slatkiša i još slatkiša. Sve se promenilo u zimu pre četiri godine kada je hrana počela da se „lepi“ za mene i više ništa nisam mogla da obučem. Narednih godina sam dobijala po još malo i do ove zime stigla na nekih osam do deset kilogrmama više nego pre četiri godine. Nije da za ovo vreme nisam ništa pokušavala, ali u svemu sam istrajavala do podne ili eventualno par dana. Konačno sam rešila da nešto preduzmem i baš tada mi na internetu izađe reklama za neku kozmetiku. Kada sam pogledala shvatila sam da se radi o firmi koja ima programe mršavljenja. „Proguglala“ sam ih, poverovala u priču i poslala im mejl.

Milica Mijailović, Foto: privatna arhiva


Tako sam narednih dana, za novac koji mi je bio sasvim prihvatljiv, dobila po sebi prilagođen plan ishrane i program vežbi. Četiri nedelje sam se striktno pridržavala svega. Imala sam tri obroka i užinu, koja je uglavnom bila voće. Jela sam kuvanu hranu, sve što bih jela i inače, bez nekih egzotičnih semenki, voća ili povrća. Najveća promena je bila što nisam neprestano nešto grickala, nije bilo slatkiša sa šećerom ni belog brašna. Sve vreme sam na sajtu u svom profilu beležila šta jedem, što mi je bio dodatni motiv, jer sam znala da me mentor nadgleda. Prvih desetak dana nije bilo promena, a onda je krnulo da „spada“. Kada se program završio nastavila sam da se držim tri obroka i zdrave užine, s tim što sada vikendom jedem i slatkiše. Vaga kaže šest kilograma manje za sedam nedelja, ali je to u centimetrima znatno više. Meni je bilo važno da mi neko kaže šta da jedem za doručak, ručak i večeru i da ja to znam unarped. Inače bih sama doručkovala i ručala nešto zdravo, a onda bi me za večeru mrzelo da bilo šta spremim pa bih ispekla pleh žu-žua ili kiflica. Otkrovenje tokom ovog režima mi je i proteinski puding kojima ima samo 160 kalorija po velikoj čaši, a sasvim je solidan slatkiš. Kako nikada nisam obraćala pažnju na kalorije, tek sam sada počela da gledam koliko ih ima u čemu i shvatila koliko sam ih dnevno unosila, tako da je pravo čudo što se nisam kotrljala!“ (Milica Mijailović)

Promena načina i stila života
„Ranije sam pokušavla različite dijete koje su bile iscrpljujuće i nisu davale rezultate kakve sam želela, ali od novembra 2021. godine napravila sam promenu koja nije bila samo promena u ishrani, već i u načinu života. Prešla sam na bezglutensku ishranu. Odlučila sam se na taj korak zbog Hašimotovog sindroma, odnosno usporenog rada štitne žlezde, što prouzrokuje različite probleme.

Mirjana Čvorić Gubelić, Foto: privatna arhiva


Utiče na telesnu težinu, raspoloženje, rad organa za varenje, kada se sve sabere utiče značajno na kvalitet života. Bezglutenska ishrana podrazumeva isključivanje belog brašna iz ishrane i svih proizvoda koji sadrže gluten. Većini ovakva promena deluje komplikovana, ali nije. Ne postoji odricanje od bilo čega. Konzumiram mesto, ribu, povrće, orašaste plodove, sušeno voće, hleb koji sama pravim. Pijem više od dve litre vode dnevno. Najvažniji rezultat nije regulacija telesne težine, iako se i ona neizostavno dogodi, već pre svega poboljšanje psihofizičkog stanja organizma. Osećam se bolje, imam više energije, a to je i posledica promena u načinu života. Ustajem veoma rano, odlazim na spavanje do 22 časa, svakodnevno vežbam (tibetanske vežbe). Značajno sam smanjila nivo stresa i drugačije posmatram mnoge stvari i situacije u svakodnevici. Iako celokupan koncept deluje poput skupa strogih pravila, zapravo je sve postalo zadovoljstvo, jer sam pronašla nešto što mi odgovara. Uvek savetujem druge da promene prave u skladu sa onim što je njima najpribližnije. Promena u ishrani, načinu života mora da bude želja, ne moranje, kako bi rezultati bili najbolji.“ (Mirjana Čvorić Gubelić)
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa