4. april 2024.4. apr 2024.
Redovan remont i nepovoljni vetrovi uzrok prekoračenja vrednosti amonijaka
MIRIS AMONIJAKA UZNEMIRIO GRAĐANE ŠAPCA

Redovan remont i nepovoljni vetrovi uzrok prekoračenja vrednosti amonijaka

Vest je prvo demantovana nezvanično, a potom je stiglo i saopštenje iz fabrike u kom je navedeno da je, tokom remonta, iz cevi oslobođena „gasna faza“, a vetar je isparenja odneo u pravcu grada
Građane Šapca u petak je uznemirio oštar miris koji se osetio u vazduhu. Nakon što je i deci na bazenu otkazan trening pojavila se vest da je u fabrici „Eliksir“ došlo do akcidenta i da curi amonijak. Vest je prvo demantovana nezvanično, a potom je stiglo i saopštenje iz fabrike u kom je navedeno da je, tokom remonta, iz cevi oslobođena „gasna faza“, a vetar je isparenja odneo u pravcu grada.

Saopštenje „Eliksira Zorke“ prenosimo u celosti.

-Šabac, 29. mart 2024 – U fabrici Elixir Zorka nije došlo do havarije i curenja amonijaka tokom današnjeg dana.
U toku je remont fabrike koji je počeo 27. marta i trajaće do 17. aprila 2024. godine.
U sklopu remonta su vršeni radovi na održavanju sfera za skladištenje amonijaka, koje su pre početka remonta ispražnjene.
Prilikom radova koji su se izvodili danas u popodnevnim satima na jednoj od praznih sfera došlo je do oslobađanja gasne faze iz dela instalacije koju je vetar odneo u smeru gradskog bazena gde se osetio neprijatan miris.

Ovo je razlog izmerenog prekoračenja satne vrednosti amonijaka u ambijentalnom vazduhu u periodu 17h-18h koje je zabeležila automatska merna stanica Zavoda za javno zdravlje Šabac. Tim povodom u toku je inspekcijski nadzor u fabrici u skladu sa Zakonom.
Zbog neprijatnog mirisa i prekoračenja satnih vrednosti kvaliteta vazduha koji su zabrinuli i uznemirili javnost, Elixir Zorka se izvinjava svim građanima Šapca.
O nalazima inspekcijskog nadzora blagovremeno ćemo obavestiti javnost, stoji u saopštenju „Eliksira“.



Saopštenjem se u ponedeljak oglasio i Zavod za javno zdravlje Šabac, nakon podataka dobijenih sa mernih stanica na nedeljnom nivou. Kako je navedeno, u petak su izmereno izrazito visoke vrednosti amonijaka u vazduhu i to u periodu od oko 20 minuta.

- U petak 29.03. u 16:58 časova došlo je do naglog skoka vrednosti amonijaka, kao posledica hemijskog akcidenta na prostoru fabrike Eliksir Zorka. Period izrazito visokih vrednosti amonijaka je trajao oko 20 minuta. Izmerena vrednost amonijaka za jedan sat je iznosila 442 µg/m3, što predstavlja drastično veću vrednost u odnosu na uobičajene. Tokom akcidenta nije premašena dvadesetčetvoročasovna vrednost za amonijak od 100 µg/m3, kao ni vrednost za tri časa od 200 µg/m3. Ali je tročasovna vrednost bila blizu gornje granice, izmereno je 175,56 µg/m3. Na pojedinim lokacijama (u zavisnosti od blizine mestu akcidenta i pravcu vetra) u kratkom vremenskom roku bilo je moguće formiranje akutno toksičnih vrednosti amonijaka, što je moglo izazvati akutno trovanje.

Što se tiče ostalih parametara, detektovano je prekoračenje graničnih vrednosti koncentracije, na satnom nivou, za suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5 čestice u više navrata. To se dešavalo u večernjim i jutarnjim časovima. Zbog toga, Indeks kvaliteta vazduha je bio pogoršan i kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen i jako zagađen. Posebno visoke vrednosti suspendovanih čestica su izmerene 29.03. i 31.03. u večernjim časovima. I dalje je u toku je grejna sezona što, uz ostale izvore zagađujućih materija, doprinosi povećanju zagađenja, prvenstveno suspendovanim česticama i čađi. Zimi vremenski uslovi omogućavaju duže zadržavanje zagađujućih materija u vazduhu (temperaturna inverzija). Sve to može da utiče na povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Trenutno imamo periode kada se smenjuju različiti meteorološki uslovi, što ima uticaj i na kvalitet vazduha.

Periodi toplijeg vremena, uz češću pojavu vetra, su nekoliko dana bitno uticali na popravljanje kvaliteta vazduha. Preporuka građanima, koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, da prilagođavaju svoj aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegavaju duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Ista preporuka važi i za malu decu. Osobama koje se rekreiraju na otvorenom, ne preporučuje se intenzivno treniranje, kada je vazduh jako zagađen, navodi se u saopštenju ZZJZ Šabac.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa