Info

4. april 2024.4. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Najtraženiji radnici građevinske, medicinske, ugostiteljske i trgovinske struke

Održan Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Šapcu

Učestvovalo je 26 poslodavaca sa ponudom od 464 radna mesta
Sajam zapošljavanja i obrazovanja održan je u sredu u Hali sportova „Zorka“ u organizaciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Šabac. Učestvovalo je 26 poslodavaca sa ponudom od 464 radna mesta. Najtraženiji su bili radnici građevinske, medicinske, ugostiteljske i trgovinske struke, inženjeri svih profila, kao i veliki broj operatera u proizvodnji.

Podsticanje zapošljavanja
-Nikada nismo imali manji broj nezaposlenih lica u gradu. Prvi put se na evidenciji Nacionalne službe nalazi svega 4.032 nezaposlena lica. Prošle godine smo imali ispod 5.000. Trudimo se da ovakvim sajmovima izađemo sugrađanima u susret, sa 26 poslodavaca i različitim ponudama radnih mesta. Prvi put zajedno radimo i Sajam obrazovanja i ovde su sve srednje škole Šapca sa ponudom obrazovnih profila za učenike završnih razreda osnovne škole. Učenici mogu da dođu sa svojim roditeljima kako bi odluka koju će srednju školu upisati mogla biti lakše doneta. Škole su organizovale „dane otvorenih vrata“, a ovo je još jedna mogućnost da na jednom mestu vide sve ponude- rekao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić otvarajući Sajam i dodao da je Grad Šabac partner sa Nacionalnom službom.

Foto: "Glas Podrinja"


-U svom Lokalnom akcionom planu za 2024. Grad Šabac je predvideo određena sredstva za podsticanje privrednih aktivnosti, privrednog biznisa, kao i za zapošljavanje teže zapošljivih grupa stanovništva, žena sa više od 60 i muškaraca sa više od 62 godine, za zapošljavanje lica sa invaliditetom, novih zdravstvenih radnika, privredna ulaganja i pomoć zdravstvenom sistemu. Za sve mere koje podstiču zapošljavanje Nacionalna služba nam je značajan partner- naglasio je gradonačelnik.

Foto: "Glas Podrinja"


Različita zanimanja
Na štandu NSZ zainteresovani posetioci mogli su da dobiju sve informacije o uslugama, podsticajima i programima NSZ, stručne savete za pisanje radne biografije, kao i pomoć oko izbora zanimanja, karijernog savetovanja i profesionalne orijentacije. Organizujući i Sajam obrazovanja, šabačka filijala je preuzela primer dobre prakse drugih lokalnih samouprava. Uključile su se sve srednje škole i deca završnih razreda osnovnih škola, a i Centar za stručno usavršavanje imao je prezentaciju svojih obuka.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ideja je da spojimo tu decu sa Nacionalnom službom, jer smo pozvali sve srednje škole i učenike završnih razreda koji sutra mogu da se prijave na evidenciju NSZ i da koriste mnoge usluge koje nudimo, naročito za mlade, kao što je stručna praksa, pripravništvo, program „Moja prva plata“. Ovo je prilika i da se učenici osmog razreda informišu o srednjim školama, smerovima. Za one koji još nisu odlučili o izboru zanimanja, tu je naš psiholog, saradnik za profesionalnu orijentaciju, koji će ih u narednom periodu testirati, pružiti im pomoć da izaberu zanimanje koje najviše odgovara njihovim sposobnostima. Istovremeno, Sajam zapošljavanja nudi priliku za sva zanimanja, od nekvalifikovanih radnika do inženjera, srednje škole, trećeg stepena. Dolaskom velikih kompanija, kao što su „Jazaki“, „Pasubio“, „Mint“, došlo je do odliva nezaposlenih lica sa evidencije i nadamo se da će se taj pozitivan trend nastaviti- istakla je direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Šabac Jovanka Bečko.

Prilika za mlade
-Nudimo različite pozicije u pogonima u Šapcu. Tri naše kompanije su otvorene i imamo 140 radnih mesta. „Mint“ je u Šapcu još u razvoju, pozivamo sve zainteresovane da posete našu kompaniju u Šapcu- rekla je Jovana Soldatović, supervizorka regrutacije iz „Minta“.

Foto: "Glas Podrinja"


Učenica Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ Marina Panić napomenula je da je sa drugaricama došla kako bi odlučila šta nakon srednjoškolskog obrazovanja.

-Želele smo da se informišemo o aktuelnoj ponudi i odlučimo šta dalje. Budući da smo iz Medicinske škole, najviše nas interesuje kompanija „Hemofarm“- rekla je Marina.

Kako je dodala direktorka NSZ, ranije je ponuda radne snage bila bolja, a sad se pojavljuje veći broj definicitarnih zanimanja, što je uslovilo da poslodavci zapošljavaju veliki broj stranaca, naročito u građevinarstvu i ugostiteljstvu. Otvaranju Sajma, pored predstavnika Grada, prisustvovali su i predstavnici filijala Nacionalne službe za zapošljavanje Valjevo, Sremska Mitrovica i Loznica.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa