4. april 2024.4. apr 2024.
Foto: Canva

Foto: Canva

Muzička škola „Mihailo Vukdragović“

Mart u znaku muzike

Mesec mart je bio ispunjen brojnim uspesima i realizovanim manifestacijama u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ Šabac. Dana 2.marta Škola je proslavila 76 godina postojanja, kada je održan svečani koncert učenika osnovne i srednje škole.

U periodu od 8. do 10. marta realizovane su gitarske svečanosti povodom 1.Gitar Čivija festa. U okviru takmičenja održani su: koncert gitarskog dua DiM, koji čine Vuk Dragičević i Jovan Mihajlović( bivši učenik, a sadašnji nastavnik), zatim koncert sjajnog gitariste Vojina Kocića, kao i koncert Alekse Šarčevića, bivšeg učenika šabačke škole, a sadašnjeg studenta Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Vojin Kocić koji živi i radi u Cirihu(Švajcarska), održao je Master klas talentovanim učenicima muzičke škole. Takmičarski deo je planiran da se održi u aprilu.

Polovinom meseca, tačnije od 15. do 17.marta organizovan je 13.Festival gudača na kome je nastupilo 108 učesnika iz Srbije, Austrije i Bosne i Hercegovine, a koje je ocenjivao žiri sastavljen od profesora iz Srbije. Šabački gudači osvojili su ukupno 28 nagrada (21 prvu i 7 drugih).U okviru takmičenja održan je koncert prošlogodišnjeg laureata iz Valjeva, kao i Master klas Ivane Aćimovske, redovnog profesora Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Za ljubitelje solo pesme u martu je organizovan koncert soprana Anete Ilić, redovnog profesora i prorektora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koju je na klaviru pratio pijanista Vladimir Gligorić.

Na inicijativu direktora muzičke škole, drugog dana proleća održana je redovna, godišnja Skupština Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije, na kojoj su prisustvovali predstavnici i delegati svih škola. Na Skupštini je dodeljeno 15 nagrada za višegodišnji doprinos i rad u pedagogiji, od kojih je nagrađena Verica Mitrović, nastavnik teoretskih predmeta iz Šapca. U maju će Muzička škola biti prvi put domaćin i organizator velikog i značajnog 67.Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, gde će nastupiti ekipe solista, kamernih ansambala i orkestara iz 63 škole.

Takmičenje će trajati sedam dana, a Šabac biti centar muzičih događanja.

Proteklog vikenda u muzičkoj školi je realizovano 28.Međunarodno takmičenje mladih pijanista, u kom je nastupilo 104 učesnika od 6 do 24 godine iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sve takmičare ocenjivao je žiri sastavljen od uvaženih, uspešnih muzičkih pedagoga, kao i prefesora sa Akademije umetnosti iz Novog Sada i Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda i Niša. U okviru takmičenja održan je koncert prošlogodišnjeg laureata, a dodeljena je i pedagoška nagrada „Ana Obrenović“ , koju je zasluženo dobio profesor Branko Penčić (redovni profesor FMU Beograd). Učenici su imali mogućnost pohađanja seminara i Master klasa kod profesora Aleksandra Serdara (redovni profesor FMU Beograd) i Danijela Detonija (Zagreb, Hrvatska). Učenici muzičke škole iz Šapca osvojili su 18 nagrada, a najuspešniji su dobili zvanje laureata, od kojih su Vanja Bošković i Aljoša Keserović. Pomenuto takmičenje se prvi put nalazi u Kalendaru takmičenja i smotri učenika osnovnih škola za školsku 2023/2024,godinu, što je veliki uspeh Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“.

Tokom marta meseca, učenici osnovne i srednje muzičke škole iz Šapca učestvovali su na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu i osvojili ukupno 65 nagrada. Učenici srednje škole pored svojih muzičkih talenata učestvuju na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, matematike i istorije, što ukazuje na svestranost i posvećenost u radu na svim poljima.

Sva takmičenja u Muzičkoj školi organizuju se pod pokroviteljstvom Grada Šapca. Zahvaljujući Gradonačelniku dr Aleksandru Pajiću i donatorki majci Dejana Isailovića Ise , Škola je u prethodne dve godine dobila dva nova polukoncertna klavira, koji su doprineli boljem obrazovanju učenika, kao i bogatijoj koncertnoj i takmičarskoj sezoni. Nadamo se da će najvredniji i najtalentovaniji učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ imati mnogo uspeha na predstojećim takmičenjima Republičkog i Međunarodnog nivoa.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa