4. april 2024.4. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba Međunarodne likovne kolonije Nakučani

Vi ste svetlost svetu

Pored akademskih slikara u radu Međunarodne likovne kolonije Nakučani učestvovali su i učenici umetničkih škola iz Beograda, Novog Sada i Šapca. Postavka u Biblioteci šabačkoj otvorena je do 10. aprila
Međunarodna likovna kolonija Nakučani u Nakučanima, pod sloganom „Vi ste svetlost svetu“ okupila je umetnike iz Severne Makedonije, Bugarske i Srbije, proteklog leta koji su stvarali inspirisani lepotom i prirodom mesta poznatog po prvoj pozorišnoj predstavi u šabačkom kraju.

-Promišljanjima o svetlosti kao temi, umetnici su koristeći tehnike akrila i ulja na platnu, naslikali dela kojima slede svoje umetničke principe dodajući im neposredne uticaje okoline u kojoj su nastala. Svetlo, kao likovni element, ima moć da izražava simbolička značenja i bude nosilac apstraktnih ideja, kao i da objedinjuje linije, oblike i boje, površine u jedinstvenu celinu. Svetlost kao centralna likovna nit povezuje radove nastale u okviru Kolonije i predstavlja još jednu vezu između prošlosti i sadašnjosti – pojasnila je msr istoričarka umetnosti Jelena Pjevac Nenadović.

Pored akademskih slikara u radu Međunarodne likovne kolonije Nakučani učestvovali su i učenici umetničkih škola iz Beograda, Novog Sada i Šapca, dok je japanski umetnik Jasunari Išida, koristeći savremene tehnologije, poslao svoj rad.

Foto: "Glas Podrinja"


-Učesnici kolonije stvarali su u divnom ambijentu dvorišta Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Nakučanima. Dela su rađene tehnikama akrila i ulja na platnu. Na većini slika su dominantni motivi Nakučana, kao i impresije umetnika ovim krajem – istakla je Milica Alimpić Ilić, jedna od organizatorki Kolonije i dodala da su uz radove eminentnih umetnika u Biblioteci izloženi i radovi sa konkursa „Dobročinstvo“.

Foto: "Glas Podrinja"


-Na konkursu su učestvovala deca iz čitavog sveta koji smo realizovali u saradnji sa Bibliotekom. Japanski umetnik poslao je svoj kratkometražni film koji je realizovao sa svojim učenicima i kolegama umetnicima u svom ateljeu u Japanu.

Dela nastala tokom Kolonije zainteresovani sugrađani i gosti Šapca do 10. aprila mogu pogledati u galeriji Biblioteke šabačke. Postavku su svečano otovorili: direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović msr istoričarka umetnosti Jelena Pjevac Nenadović i sveštenik Branko Ilić, jedan od organizatora Kolonije.

Foto: "Glas Podrinja"


-Biblioteka šabačka tradicionalno učestvuje i pomaže Koloniju u Nakučanima, kako organizacijom izložbe u našoj ustanovi, tako i radionicama tokom trajanja Međunarodne kolonije. Želimo da podstankemo decu i mlade da uživaju u umetnosti i lepoti stvaranja. I u narednom periodu bićemo podrška – navela je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa