Info

27. januar 2022.27. jan 2022.
Plamenjača salate
Reč stručnjaka

Plamenjača salate

Najčešće su u upotrebi preventivni fungicidi na bazi mankozeba, propineba i hlortalonila, a od sistemičnih ili lokal sistemičnih propamokarb-hidrohlorid, metalaksil, azoksistrobin i fosetil-aluminijum
Plamenjača salate koju prouzrokuje Bremia lactucae je jedna od ekonomski najznačajnijih bolesti salate. Intezitet zaraze i ekonomske štete uglavnom zavise od vremenskih uslova, sortimenta i primenjene zaštite.

Plamenjača je široko zastupljena bolest, redovno se javlja u svim regionima gde se salata gaji, kako u proizvodnji na otvorenom polju, tako i u zaštićenom prostoru. Prouzrokuje smanjenje prinosa i umanjuje kvalitet proizvoda. Pored štete u proizvodnji može izazvati značajne gubitke prilikom čuvanja i prodaje. Zaštita salate od prouzrokovača plamenjače je dosta specifična jer se ona koristi za ishranu u svežem stanju.

Preventivnim merama zaštite treba dati najveći značaj.

Kao najčešće preventivne mere u suzbijanju plamenjače salate navodi se:
-gajenje manje osetljivih genotipova
-plodored, izbalansirano đubrenje
-korišćenje ocednog zemljišta
-upotreba zdravog semena i rasada
-dezinfekcija zemljišta
-uništavanje i duboko zaoravanje zaraženih biljnih ostataka
-redovno provetravanje plastenika

Hemijske mere suzbijanja plamenjače salate
Navedene preventivne mere nisu dovoljneo efikasne kada uslovi pogoduju razvoju oboljenja. Zato se kod suzbijanja ovog patogena moraju primenjivati hemijske mere zaštite.
Najčešće su u upotrebi preventivni fungicidi na bazi mankozeba, propineba i hlortalonila, a od sistemičnih ili lokal sistemičnih propamokarb-hidrohlorid, metalaksil, azoksistrobin i fosetil-aluminijum.

Salata je biljka kratkog vegetacionog perioda što dodatno otežava izbor i dinamiku primene fungicida, zbog neophodnosti poštovanja karenci za primenjene preparate.
Pojava rezistentnih izolata B.cinerea prema fungicidima koji se koriste za suzbijanje ovog patogena predstavlja veliki problem.

Kada se ovoj problematici dodaju i sve oštriji kriterijumi po pitanju ostataka pesticida u hrani, kao i činjenica da se svež list direktno koristi u ishrani i to neposredno nakon berbe, nije teško zaključiti da je hemijskoj zaštiti salate neophodno prilaziti sa mnogo pažnje.
PSSS Šabac Dipl.inž. zaštite bilja Sanja Popović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa